Ех, не трябваше да бутате паметника по този начин

Бутнаха паметника направен от братя Юзеирови. Да кажем “браво”!

Снимка на Vesti.Bg

Да, но не всичко стана по правилния начин. Този паметник така или иначе трябваше да бъде съборен, заради нередностите покрай него.

В акта на разрушаване има също нередност. Тя се изразява в това, че в медиите се шири мнението, че бива бутан заради това, че е турски, а не защото е незаконен. Когато РДНСК се произнесе с решение, че трябва паметникът на Юзеирови да бъде премахнат в документа не пише, че проблемът е “турското” в него, а че е незаконен. Именно това често  липсваше в изказвания на политици по медиите и в един момент се създаде неправилното впечатление, че паметникът е проблемен заради религията и етноса на неговите създатели.

Другото нередно е, че всичко се извърши през нощта, сякаш самият акт на разрушаване е незаконен, което не е така. Без да бъде обществено достояние на местните хора, фадрома с полиция разрушава паметник, който става причина за спор в цялата страна. Как ви се струва това, че ще се отрази на хората, които виждат как действа официалната власт?

Според мен това е неправилно. За да няма проблем и напрежение, трябва да се назовават нещата с истинските им имена, а не да се правят лични интерпретации, с които може да се създаде разделение.

Подобни изцепки, подобни на МДС не бива да стават причина хора да се делят на турци, българи, мюсюлмани, християни и пр. В подобни моменти обикновено останалите партии се възползват, за да трупат активи. Лъжа ли е, че мнозина дръпнаха напред, качили се на вълната анти-ДПС?

Искрено се надявам, че занапред ще се внимава повече при подобни действия.

Comments are closed.