Ех, не трябваше да бутате паметника по този начин

Бутнаха паметника направен от братя Юзеирови. Да кажем “браво”!

Снимка на Vesti.Bg

Да, но не всичко стана по правилния начин. Този паметник така или иначе трябваше да бъде съборен, заради нередностите покрай него.

В акта на разрушаване има също нередност. Тя се изразява в това, че в медиите се шири мнението, че бива бутан заради това, че е турски, а не защото е незаконен. Когато РДНСК се произнесе с решение, че трябва паметникът на Юзеирови да бъде премахнат в документа не пише, че проблемът е “турското” в него, а че е незаконен. Именно това често  липсваше в изказвания на политици по медиите и в един момент се създаде неправилното впечатление, че паметникът е проблемен заради религията и етноса на неговите създатели.

Другото нередно е, че всичко се извърши през нощта, сякаш самият акт на разрушаване е незаконен, което не е така. Без да бъде обществено достояние на местните хора, фадрома с полиция разрушава паметник, който става причина за спор в цялата страна. Как ви се струва това, че ще се отрази на хората, които виждат как действа официалната власт?

Според мен това е неправилно. За да няма проблем и напрежение, трябва да се назовават нещата с истинските им имена, а не да се правят лични интерпретации, с които може да се създаде разделение.

Подобни изцепки, подобни на МДС не бива да стават причина хора да се делят на турци, българи, мюсюлмани, християни и пр. В подобни моменти обикновено останалите партии се възползват, за да трупат активи. Лъжа ли е, че мнозина дръпнаха напред, качили се на вълната анти-ДПС?

Искрено се надявам, че занапред ще се внимава повече при подобни действия.

11 Replies to “Ех, не трябваше да бутате паметника по този начин”

 1. ” В акта на разрушаване има също нередност. Тя се изразява в това, че в медиите се шири мнението, че бива бутан заради това, че е турски, а не защото е незаконен.”

  Сега да ти обясня общо взето как се прави законен паметник – първо има предложение от комисии, след това отива в общински съвет, взима се решение, определя се място и конкурс кой да го изгради и т.н.

  Според тебе би ли се одобрило да се построи паметник на турски войн ,герой някакъв техен у наше село България ?! А именно нещо което не се е одобрило няма как да се узакони , а това не би се приела именно заради религиозния акцент и етнически елемент.
  Самата идея го прави невъзможен именно защото е първо на първо морално незаконен и анти български .
  И проблема е в това ,че е турски и с полумесец 🙂
  Дали може в Сирия да се вдигне паметник на Израелски войн който се е бил срещу палестинците ?!

 2. Много добре знам как се прави паметник. И ако прочетеш добре статиите ми по въпроса с МДС, ще видиш, че аз не подкрепям подобни акции, като паметника и партията.
  Против събарянето му съм по именно този начин. Трябваше да е публично, да го видят хората, а не в тъмнината и всеки да мисли, че е конспирация.

 3. За мен лично няма значение как ще го съборят – важни са нагласите на обществото.
  Смятам ,че е достатъчно акцентирано ,че паметника е незаконен – но не може да се подмине и неговият символ,който изначално предопределя невъзможното му узаконяване .

  Виждам ,че съзираш проблем че се набляга ,че е турски и че това не намира толерантно и демократично отношение (което в този случай нз под какъв начин го виждаш ) … И в тази връзка пак питам – дали може в Сирия да се вдигне паметник на Израелски войн който се е бил срещу палестинците ?!

 4. Естествено, че не.Това вече е издребняване, защото няма общо. Проблемът с този паметник не е, че е турски, а че е незаконен и това трябва да е ясно. Турски паметници в България НЯМА, не е имало и едва ли ще има.

 5. Чакай Чакай – този паметник не е ли на Незнайния турски войн ? Тоз пич срещу кой се е бил ? Проблемът е това което символизира , а не толкова че е незаконен .
  И да бе законен – е абсолютно неприемлив . И Слава на Бог ,че все още положението е такова ,че самата идея (за 15ти път сиг. ) предопределя невъзможното му узаконяване.
  Така ,че паралела не е издребняване защото както сам виждаш има общо .
  П.П. Други турски паметници има – не знам до колко законни и къде , но не ми се струва тва да е първия и последния , както има и улици с турски герои от войната ..техни герои за да не стават грешки .

 6. Искам при това положение да ми кажеш местоположението на тези паметници, за да бъдат алармирани органите. Аз лично не знам за такива, но признавам, че не съм и търсил.

 7. С удоволствие ,стига да знам точното им местонахождение ти ги мятам веднага. Бях чула по новините за паметници – може и някой вече да са съборени -мераклиите не са май само 2ма .
  Но за улици ако питаш с имена на турски герои (което за мен също е недопустимо ) – разходи се в Кърджали , Шумен и из Родопите 🙂

 8. Струва ми се, че елементарни неща не са ти ясни. Прочети някой от учебниците по които се готвят курсантите в Симеоново.

  Най-умното бе точно, че събориха паметника през ноща. През деня можеше да се стигне до сблъсъци между полиция, мюсюлмани и християни. Можеше да не е нищо страшно, а просто някой забит шамар, но кой има нужда от такова напрежение? И аз да бях и аз през ноща щях да го сторя.

 9. Именно така стана по-добре – бяха се нахъсали да ходят да гледат подръжници на Атака и на ВМРО, а имайки предвид какви хора има измежду тях, проблеми не бяха изключени. Хич пък да не говорим че не може един такъв акт да стане нещо като атракция подобна на публичните разстрели и тем подобните.

  А иначе турски паметници в БГ има, сега на прима виста се сещам за паметника на Кадрие Лятифова издигнат наскоро в Кърджали. Театъра там пак е кръстен на нея. Паметници на османската войска обаче, няма и няма как да има.

 10. Е то тва оставаше -на османската войска да има. То аз улиците трудно преживявам, ти говориш за османската войска . Недей така … пфф

Comments are closed.