Колко бежанци в дома в Бусманци трябва да починат, за да им се обърне внимание?

Вчера целият следобяд сирийското посолство се занимаваше с извънреден случай. Съвсем нарочно не писах веднага за случая, с цел да видя реакцията на медиите.

В дома за временно настаняване на бежанци  в Бусманци почина сирийски бежанец. Няколко дни подред той е искал лекарска помощ, която не му е била осигурена. Репортерът Антон Хекимян и операторът Критиян Иванов посетиха територията на бежанците в България, като установиха именно това нарушение.

[vodpod id=Groupvideo.3593431&w=425&h=350&fv=newsTxt%3Dhttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fnews_section%2Fnews_flvvideo_141777_0.jpg%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fnews_section%2Fflvvideo_ID131724_news_section.flv]

more about “bTV :: :: :: “, posted with vodpod

Смъртта на сириеца доведе до малък бунт , който не е единствен. Миналата година иракчани също се бяха надигнали, заради условията.Как живее един бежанец в България? Не се знае. Причината е, че живеят по 20 души в една стая с малки размери. Няма добри условия за майки с деца. Домът за временно настаняване в Бусманци е по-скоро затвор. А тези хора са избягали именно от мизерия, затвор, гонение. Бягат, за да се озоват в именно затвор. Много от тях нямат документи, какъвто е и случаят със сириеца, починал вчера. Държавата е длужна, по силата на подписаните от нея международни споразумения, да се грижи за бежанците и интеграцията им в обществото. Но това не се случва.

Това е домън за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Прилича ли ви на дом? Снимка: в-к Дневник
Това е домън за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Прилича ли ви на "дом"? Снимка: в-к "Дневник"

Как се живее с 20 души в една стая и защо беше нужно престоят в “Бусманци” да бъде под зоркото око на жандармерията – гледайте утре в предаването “Тази сутрин”. Аз лично ще чакам с интерес, за да разбера какви ще са оправданията и колко още ще се замазва положението на бежанците в България. Междувременно смятам да следя случаите покрай Бусманци, защото изглежда никой не го прави.

Comments are closed.