Този път американският поглед е насочен към Al Jazeera

Неотдавна, медийният магнат Рупърт Мърдок пожела да закупи дял от Rotana, най-големият медиен концерн в арабския свят, който издава и най-много изпълнители от арабските страни.

Вчера и днес една новина се върти по всички арабски блогове, а и световните медии. Американският милионер от еврейски произход, Хаим Сабан, желае да закупи 50% от катарската телевизия Al Jazeera. Роденият в Александрия Сабан изглежда е изпитал носталгия към родното си място и арабския свят, след като иска да притежава една от най-гледаните новинарски телевизии.

Хаим Сабан е един от големите спонсори на ционисткото движение, междувпрочем това не е апокрифен факт, а напълно реален. Много пъти е бил критикуван именно за това, но тази факт не му пречи да продължава да спонсорира израелски операции. Както се казва, всеки е прав за себе си.Друга интересна подробност е, че спонсорира и кампанията на Хилъри Клинтън за президенсските избори в САЩ.

Важното за арабския свят е да не се позволи неговите пари да изкушат катарските собственици на Al Jazeera. Каналът е един от малкото, останали без чуждо влияние. Ако той попадне в ръцете на Хаим Сабан, арабските медии ще са застрашени.

Comments are closed.