Ученици от НГДЕК сътвориха истински античен празник (update)

Днес мога да кажа със сигурност: Горд съм, че съм възпитаник на НГДЕК!

Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури сътвориха едно истинско пътешевствие назад във времето и по-специално Древен Рим. В рамките на античния празник, с който се отбелязва и рожденият ден на НГДЕК, имаше римски бюфет, гладиаторски боеве и антични игри. Какво повече да иска един почитател на Рим и древния свят?

Може да видите малко снимки, взети подло от албумът на Teddy Manyika.

Като завършек, бТВ излъчи добър материал за античния празник, за което мога да кажа “Браво!”

Update: Ето какво казаха от бТВ за събитието:

С гладиаторска битка, жертвоприношение и антични облекла Националната гимназия за древни езици и култури отпразнува 33-ия си рожден ден. Вместо с патетични речи, учениците и учителите от отбелязаха училищния си празник, превръщайки се за ден в богове, гладиатори, весталки и музи.

“Тръпката да излезеш на арената, да се биеш, хората да викат за теб, е невероятна”, каза един от участниците.

За да осигурят благосклонността на Боговете, учениците извършиха жертвоприношение, като жертвата беше заместена с пакет соленки и шише лимонада. Ролята на олтар пък играеше ръчна количка.

Античните герои от своя страна бяха обогатени с препратки към българската действителност. На власт в класическия вариант на Олимп не е просто Зевс:

“Аз съм Зевс Борисов, а това е моят може би, може би коалиционен партньор Хефест Костов. От три месеца съм на власт на Олимп и се боря с корупцията чрез Атина Палада. Опитвам се да построя АЕЦ Самотраки”, каза един учениците.

Учениците на гимназията не крият гордостта си от това, че са различни – духът на гимназията, културата, която учат, езиците, всичко това им влияе.

[vodpod id=Groupvideo.3611923&w=425&h=350&fv=newsTxt%3Dhttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fnews_section%2Fnews_flvvideo_142034_0.jpg%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fnews_section%2Fflvvideo_ID132285_news_section.flv]

more about “bTV :: : :: :: 33-“, posted with vodpod

Comments are closed.