За Еврейския квартал в Дамаск и сирийските евреи

Когато бях  в Дамаск през 2008 г., посетих Еврейския квартал в града. Аз също, както мнозина, не знаех, че има такъв квартал насред един от най-арабските градове. Там научих някои интересни неща, като това, че президентът на Сирия е разрешил специално за евреите в Дамаск да идва равин, който да обслужва празниците и религиозните им обреди. Повечено сирийски евреи живеят в Стария град на Дамаск, като имат и голяма диаспора в Латинска Америка(Бразилия, Аржентина, Мексико) и САЩ. Много от тях пазят своите традиции, макар да не са в Сирия. Някои от тях са и отявлени сирийски националисти.

Направи ми впечатление, че хората приемат добре местните евреи. Говоря за жителите на двата най-големи сирийски градове – Халеб и Дамаск. Именно в тях е съсредоточено еврейското население. Интересно е, че властта никога не е репресирала тази общност, въпреки войните с Израел.

В последните години се обръща специално внимание на евреите, които живеят на територията на Сирия. Тази общност, почти непозната на Запада, има дълга история в арабската страна.

През последния месец се появиха най-малко три добри статии в междунаросния печат, които спомагат за съставянето на по-обща картина на еврейското общество в Сирия.

Първата статия е на Джулиан Вайнберг, която разговаря с няколко евреи, живеещи в Стария град на Дамаск:

Фейсал е израснал в еврейския квартал на Стария град на Дамаск, след като семейството му е принудено да напусне Сафад през 1948 г. Всъщност, повече от двадесет години, населението на Еврейския квартал е 50-50 палестинци и евреи. “Те не са ми врагове.”, заявява Файсал за Муса и другите му еврейски приятели. “Моят враг е този, който живее в моя дом. Тук, аз живея в неговия дом, аз съм негов посетител.” Хората, и особено интелигинтните от тях, нямат проблем с еврче са евреи.”, казва Радуан, “Но ционизмът и Израел са причина за повечето проблеми в региона. Религията е много уважавана. Всички живеем без проблеми в продължение на хилядолетия. Не е имало погроми или гета тук.”, допълва Радуан. “Религията е от Бога,” казва Файсал. “Ционизмът е нещо друго.”

Впечатление прави и статията на Брук Андерсън, който също се занимава с еврейската общност в Сирия:

Въпреки, че евреите в Сирия са известни с репутацията си, че са изолирани, много от тях успяват да се реализират. Бащата на поп певицата Паула Абдул е евреин роден в Сирия, израснал в Бразилия. Актьорът Дан Хедая е роден в Халеб, родът на комика Джери Зайнфелд също е от Сирия. Джери е и един от най-популярните американски комедианти по сирийската телевизия.

Аллахам е на 34 и е от малкото сирийски евреи, които още имат спомени за Сирия. Той казва, че говори на арабски с децата си и се надява един ден да посетят Дамаск. Сирийските евреи много ревностно пазят своите традиции, независимо къде се намират. “Да си сирийски евреин, не означава, че трябва да си в Сирия”, споделя Карлос Зарур, който е израснал в Мексико, Бразилия и САЩ, и чиито предци са от Дамаск и Халеб.” Връзката ми със Сирия е лична! Аз съм евреин от Сирия, няма значение, че съм роден в друга страна.”

Обърнах внимание и на още една публикация, която разглежда ролята на сирийските евреи в борбата на Сирия срещу френската окупация. Нейн автор е Сами Мубайед:

Сирийските евреи винаги са били в предните редици на националистическото движение в Сирия. Юсуф Линдау, богат търговец от Дамаск, е бива избран за депутат в първия следотомански парламент през 1919 г., като помага на крал Фейсал. Също той спомага на краля да подготви петиция, против декларацията Балфур, даваща на ционистите “национален дом” в Палестина. Линдау участва през 1928 г. в комисията, която изготвя Сирийската конституция, заедно с бъдещия президент Хашем Ал-Атаси.

Comments are closed.