Update:Щурмуваха Ал-Акса, сблъсъци в Йерусалим

Войници атакуваха портите на Ал-Акса.

Update 3: Сблъсъци между палестинци и израелски части. (Al Jazeera)

Update 2: Полиция беше разположена на изходите на Стария град в Йерусалим. Израел отрече войници да са навлизали в Ал-Акса(!?)

Update 1: Висшият духовник Юсуф ал-Карадауи в речта си призова лидерите от Персийския залив, турското правителство, Индонезия и Иран, да отговорят на агресията срещу Ал-Акса.

В момента(14:15) Al Jazeera предава директно от Йерусалим. Виждат се младежи, които се опитват да затворят вратите на джамията, за да не допуснат войниците вътре. Отвън се чуват силни гърмежи, най-вероятно от гранати.

Напрежението в светата столица Йерусалим избухна в големи размери, след като днес по-рано през деня (25 октомври), стотици израелски войници навлязоха в територията на свещената за всички мюсюлмани джамия Ал-Акса, след което щурмуваха портите й. Навлизайки, войниците обстрелваха с газ и гранати молещите се.

Палестинците избухнаха с думите: “Това е оскверняване на свещенно място, бият всички, които видят, не зачитат елементарни човешки права!”.

полиция беше разположена на изходите на Стария град в Йерусалим. Снимка: Maan News Agency
полиция беше разположена на изходите на Стария град в Йерусалим. Снимка: Maan News Agency

Израелската войска е затворила джамията и недопуска мюсюлманите да извършат молитвата си. Според очевидци при първия щурм са ранени над 10 души, някои от които са в критично състояние. 20 души са арестувани за оказване на съпротива.

положението в Йерусалим може да излезе извън контрол. Днешната атака е една от най-силните през последния месец. В началото на октомври имаше сблъсъци между палестинци и евреи в Източен Йерусалим и при Ал-Акса. Междувременно крайни еврейски групи опитват да навлязат във вътрешността на Храмовия хълм, но срещат съпротивата на палестински младежи.

В момента Al Jazeera предава директно от Йерусалим. Виждат се младежи, които се опитват да затворят вратите на джамията, за да не допуснат войниците вътре. Отвън се чуват силни гърмежи, най-вероятно от гранати.

Очаквайте още новини.

Comments are closed.