Има ли връзка между атентатите в Ирак и Пакистан?

Последните дни бяха белязани от два кървави атентата- в Багдад и пакистанския град Пешавар. Между двата атентата има връзка, която е доста плашеща.

Макар иракският премиер Нури ал-Малики да нарочи Сирия, когато през август месец тази година загинаха над 95 души, истината според мен е съвсем друга. Търканията между Ирак и Сирия са известни от много време, още преди Ал-Малики да стане премиер. Интересен факт от миналото му е, че самият той е живял в Дамаск по времето на Саддам Хюсеин.

Но атентатите в Багдад, като последният отне живота на над 160 невинни иракчани, носи почерка на Ал-Кайда. Атаките стават в район, който е пъстро населен и много конфликтен. Разприте между шиити и сунити водят до дестабилизация на страната и нарастване на напрежението. Ал-Кайда, групировка, която изповядва принципите на уахабизма е абсолютно настроена срещу шиизма и арабските правителства, които са смятани за про-западни и “предателски”. Събитията в Пакистан, свързани с талибаните и Ал-Кайда в частност, доказват общия характер на атаките, осъществени по почти един и същи начин. Но защо мюсюлмани избиват мюсюлмани?

За да се осмислят тези факти, трябва да се обърне внимание на течението, разпространявано от Саудитска Арабия, уахабизма. Тази строга версия на сунитския ислям,. от богословската школа на Ханбал постепенно обхваща по-големи територии, организации и влияние. Уви, едва когато най-яркия пример на уахабизма, Ал-Кайда, извърши своите атентати срещу Западния свят, специалистите започнаха да обръщат отново внимание на това учение. Казвам “отново”, тъй като в началото на XX век британските дипломати са знаели много добре какво става в новосъздадената С.Арабия. Изведнъж интересът изчезва, уахабизмът се скрива за очите на Запада…до 11 септември 2001г.

Ето защо е добре да се изложат някои факти за него. Течението е създадено от Мухаммад ибн Абд ал-Уахаб (1703-1792). Той следва насоките, дадени от ислямския мислител от Средновековието Ибн Таймия. За привържениците на сунитския ислям, тълкуванията на Корана (т.нар “иджтихад”), са забранени още от края на X век. Според Ал-Уахаб обаче, в исляма са навлезли твърде много синкретизъм и чужди религиозни практики, поради което състоянието на религията се е влошило.

Според уахабитите трябва да стане прочистване “отвътре” на религията, преди да бъде защитена “отвън”. Ето защо убийството на други мюсюлмани не е забранено. За да успее доктрината на Ал-Уахаб е нужен съюз. Тук идва ролята на династията Ас-Сауд, която дава политическата подкрепа, резултата на която виждаме днес. Според доктрината на уахабизма не съществува друг вид джихад, освен войнственият, което е в противоречие с Корана и ортодоксалния ислям.

В лицето на арабските режими, организации, като Ал-Кайда, виждат предатели на религията. Това е и отговорът на въпроса защо се случват тези атентати в страни, които са почти изцяло мюсюлмански, т.е. правоверни. Управлението в Ирак и Пакистан отдавна е под прицел на различни групировки, които целят дестабилизация на района. Освен, че са подържани от САЩ, те са пуснали дълбоки корени в обществото, което се бори срещу талибаните и фундаментализма от над половин век.

Грешно е да се смята, че обществата в арабските или ислямските страни, подкрепят фундаменталиски групи. Напротив, тези общества за заплашвани, тероризирани от ислямистите. Много са случаите на отвлечени малки деца, обучавани след това за самоубийци. Едно брутално и ужасно престъпление спрямо религията. Поднаването на тези факти спомага за откриването на връзките между последните кървави и брутални атаки.

С право Ал-Кайда бе нарочена за извършител на атаките в Багдад. тяхната цел е да бъде сплашена обществеността, за да изпадне в криза сегашното откровенно про-западно правителство в Ирак. Можем да търсим реалната връзка и с атентата в Пешавар, извършен в страна, която също е с про-западно управление, дирижирано от САЩ. Важен факт е, че Пакистан отдавна се бори с групите на талибаните, тероризиращи местното население в северната част на страната. Още по-голямо доказателство за връзката между последните атентати в района на Ирак, Пакистан и Афганистан е и атаката на талибаните над сградата на ООН в Кабул,  дошла веднага след събитията в съседен Пакистан. Това е дръзко предизвикателство към управляващите дали те могат да се задържат на поста си, и дали те могат да се справят със ситуацията.

Остава да се запитаме-какво следва? Пакистан трябва да направи всичко възможно, за да се пребори с партизанските методи на Ал-Кайда и талибаните, докато Ирак се нуждае от правилното решение за намирането на  баланса между сунити и шиити, жизненоважен, както за контрол над атаките, така и за стабилността на страната. Трябва да се разбере, че борбата срещу тероризма не е единствено инициатива на западния свят, напротив, той нанася най-големи щети на мюсюлманското общество и страните, в които се развива. Това е истинска война, в която често липсват правила и ясни понятия.

Comments are closed.