Спасителният сал, кой да бъде спасен?

Не, това не е моя приумица, с която да запълня блога си. Психотестовете са един от най-добрите начини, за да види нагласата на хората по отношение на човешкото.

Хуманността е една от най-дискутираните думи, превърнали се в термин, който в повечето случаи е абсолютно преиначен. Кое е хуманно и кое не, това е прекалено субективно за всеки. Има една логическа задача, която бях намерил преди много време, възлагана в много западни страни при психотестове. Резултатите от теста ще са любопитни, за да се покаже всеки един от нас как обмисля нещата.

Напишете в коментар под публикацията кой сте решили да спасите.

Ситуацията е следната : вие се возите на кораб, който обаче за нещастие се удря в подводна скала и до около 15 минути ще потъне. Повечето пътници са или мъртви или успяват да избягат със спасителните лодки. Отново за нещастие частта на кораба, в която сте били вие се оказва прекалено далеч от лодките, но пък много близо до вас има сал. Салът може да побере максимум 11 човека. Заедна с вас наоколо има 21 човека (22 с вас). Вие трябва да решите, кои 11 да се качат (или по-точно, които 10 освен вас). Ето и кратко поисание на пътниците :

Търговец – 56-годишен; женен; пет деца на възраст от 9 до 17 години; отива в Израел, за да подпомогне индустриалното развитие; заема важен и ръководен пост в своята държава.

Бивш лидер на гангстерска банда – 25; неженен; отива в Англия да отганизира уличните банди сред поттиснатите бедни англичани, и да ги обучи как да заемат водещи позиции в наглеждането на кварталите.

Доктор – 63; женен; три деца над 21; изоставил е много доходна работа, защото вярва че е открил възможен лек за левкемия.

Жена учен
– 34; неженена; отива във Франция, за да води интернационална среща на подкрепящите жените-учени; изобретател на няколко космически проекта на НАСА; водач на програма в космоса.

Стюардеса – 22; неженена; бивша Мис Америка, иска да се ожени и да има деца.

Бездомник – 47; неженен; безработен комарджия; бивш капитан на кораб; има отлични познания за морето.

Музикант – 41; сляп композитор на класическа музика; отива в Европа за турне.

Монахиня – 28; неженена; специализира се в обучаване на деца с умствени дефекти и недостатъци.

Фермер – 43; женен; пътува за Африка, където ще работи с гладуващите там; отличен ловец и рибар/риболовец; бивш морски пехотинец, трениран да оцелява; преживял инфаркт преди две години.

Студент – 22; женен, с две деца; отива в Швеция, за да избяга от отговорностите си пред семейството; кара трета години в колеж, специалност медицина; планира да практикува уменията си в бедните части на града.

Доброволка от Корпуса на Мира – 24; женена; връща се у дома си, при съпруга си, в Южна Америка, след посещение на болен родител; женена от три месеца.

Медицинска сестра – 29; бременна в четвъртия месец; неженена; иска да отгледа детето си сама.

Агент от ЦРУ – 36; женен; две деца на съответно 1 и 2 години; планира да напуска работа скоро; помни важна информация, която може да свали лидер на страна от Третия свят (в момента не много развитите страни, основно в Африка) от власт.

Беглец – 34; неженен; бивш професор в колеж; избягал от затвора, където е бил затворен за продажба на наркотици; търси убежище в друга страна, където да изостави американското си гражданство.

Министър – 43; женен; без деца; поддръжник на правата на обикновения човек; отива до Европа да получи награда.

Учител – 26; неженен; отива да учи и преподава в Париж; води няколко новаторски проекта; може би има начин да обучава хора, които не могат да четат.

Дизайнер на вътрешна архитектура
– 40; има репутация на най-добрият декоратор в САЩ; известен като музеен собственик, участник в няколко исторически събития.

Момиче – 11; отива в Испания да учи; от много богато семейство; осакатена от раждането си.

Банкер – 43; шест деца на възраст от 10 до 21; много консервативен; не вярва в правата на жените; много стриктен.

Вдовица – 73; отива до Италия, за да изпълни обещание към покойния си съпруг да посети старата им къща за последен път; пътуването й струва всички спестявания.


Помнете че имате само 15 минути. По възможност, след като изберете всички на хартия, напишете и кратко обяснение защо.

Comments are closed.