Ученици от 18 СОУ посрещнаха сирийския посланик в България с питка и стихове

Преди около две седмици, в поста ми, посветен на посещението в 18 СОУ и по-специално арабските му паралелки, аз споделих, че Форумът за арабска култура “Махмуд Даруиш” ще помогне на тези паралелки да станат по-добри, а обучението на арабския език да се подсили.

Посланикът на Сирия, Салах Сукар, отговаряше на въпросите на ученици от 9 и 10 клас.

Ето, че планът започва да се изпълнява. На 30 октомври посланикът на Сирийска арабска република Салах Сукар, посети 18 СОУ “Уилям Гладстон”. Това беше първото подобно официално посещение на арабски посланик от години насам. Ученици от арабските паралелки посрещнаха гостите от сирийското посолство с питка, а програмата включваше и рецитиране на стихове от Низар Кабани в превод на съфорумката ни Ана Минчева.

 

Аз лично усетих, че учениците се вълнуваха много. Особено добре се показа това чувство, когато бяха задавани въпроси на г-н Салах Сукар, на които той отговаряше изчерпателно. Добро впечатление направи жеста му, че подари книги от свое име на библиотеката на училището.

Няколко дни по-рано аз разговарях с г-н Сукар за положението в 18 СОУ и липсата на материали за обучението по арабски език. Вследствие на този разговор бе написано писмо до Сирия, включващо списък с нужните способи (литература, книги, списания, мултимедия и т.н.), което ще пристигне в Дамаск в началото на идната седмица.

След програмата, директорката на училището поговори с мен и сподели: “Благодарим ви много. Без вас нямаше да успеем.” Това е голямо признание за Форума за арабска култура, с което се гордеем. Изпълняваме малко по малко планът ни да осигурим посещения и на други арабски посланици, с които целим да раздвижим арабските паралелки.

Смятам, че посрещането бе много приятно и учениците показаха, че се интересуват от това техните паралелки да тръгнат нагоре. Главна задача е да си вдигне бала за кандидатстване на арабските паралелки. Важна стъпка в тази насока е споразумението, което  18 СОУ успя да постигне с НБУ, ученици, изучавали арабски език да могат да влизат без изпит, като на системата на кредити, направо да се озоват във втори курс. Разбира се, това е огромен успех, който успя да вдъхнови присъстващите ученици, чули новината.

Специлни благодарности на:

  • Съфорумката ни Алевтина Плочева, която като учителка в 18 СОУ е главен виновник събитието да се случи;
  • Съфорумката ни Ана Минчева, без която преводите на Низар Кабани нямаше да са толкова прекрасни;
  • учениците от 9-ти и 10-ти клас: Уисам, Теодора, Даяна, Калина, Юлия, Мария-Дарена и Мартина, които проявиха голяма смелост и желание;
  • Сибел и Ради, които бяха прекрасни водещи.

Comments are closed.