Асад-Саркози

Снимка-Reuters

Посещението на сирийския президент Башар Асад предизвика както в медиите, така и в мен, голям интерес. Официалните визити от този род станаха нещо обичайно за управлението в Дамаск, но именно тази среща в момента ме интересува най-много. Защото става дума, разбира се, за преговорите между Израел и Сирия.

Според журналиста Алън Фишър, това е последната стъпка от един процес, който може да доведе до мирни преговори с Израел. Двете страни преговаряха миналата година, чрез посредничеството на Турция. През последните 10 дни има просветления, че тези преговори ще продължат, може би вече без чуждо съдействие. По време на срещата между френския президент Никола Саркози и сирийския му колега Башар Асад, в Париф пристигна и Бенямин Нетаняху, който остана на обяд почти два часа. Според близки хора до Нетаняху, той е готов да преговаря “без предврителни условия”. От своя страна Асад заяви, че страната му може да преговаря също без предварителни условия, но някои права трябва да бъдат признати. Вероятно става дума за окупираната част на Голанските възвишения, които Израел завзема през 1967 г. и обявява едностранно за част от Израел през 1981 г. Ако Тел Авив не се съгласи на тази точка, вероятно няма да има преговори.

Снимка-SANA

Според CNN разговорът между Асад и Саркози внася надежда в близкоизточния конфликт.

Сирийският президент Башар Асад  съобщи, че мирните преговори с Израел ще бъдат възобновени, ако еврейската страна пакаже пълно желание за участие в процеса. “Този мирен процес не може да води само от едната страна. Сирия иска мир и имаме посредник в лицето на Турция, която е готова да използва тази своя роля, както и европейско посредничество, от което имаме нужда, за да се подновят преговорите”, заявява Асад пред журналисти…

Ролята на Европейския съюз е много важна за Сирия. Освен дълбоките стари връзки между Дамаск и Париж, ЕС може да послужи за отваряне на Сирия, като страна. Именно заради това Асад направи няколко поредни визити в европейски страни. Резултатът дойде – Сирия е икономически член на ЕС, но за да има пълно подновяване на отношенията между Европа и Дамаск, трябва да се изпълнят някои условия. Холандия заяви, че е готова да подпише договор със Сирия, но при условие, че има предпазна клауза за човешките права- ако в Сирия те не бъдат спазвани, ЕС да има право да прекрати отношения. Башар Асад прие това условие. В атмосферата на тези преговори, най-голямо недоволство като че ли проявява САЩ. Ако Сирия затопли връзките си с ЕС, Вашингтон ще загуби доста позиции в района, които много дълго време е завоювала.

Още един интересен факт. Башар Асаз заяви в петък, че Ливан също е присъствал на разговорите в Париж. Сирийският президент не изчака дълго, за да заяви задоволството си от съставянето на правителство на националното единство в Бейрут. В интервю за френския вестник “Фигаро”, Асад заявява, че:

“Формиране на правителството е нещо добро за Ливан, за да се гарантира стабилност. Когато няма разделение в Ливан, ще бъде много по-лесно за страна, като Сирия да установи отношения с него.”