Започва Фестивал за документално кино "Един свят"

Фестивал за документално кино “Един свят” започва утре(23.11.2009г.) с акция “ДОМИНО”
Подробности и програма на фимите можете да откриете на http://bgoneworld.org/

Ето, че дойде времето и на този фестивал. За мен е изключително приятно да кажа, че очакванията са големи, а филмите са добри.

Филмът „11-ят час”, продуциран от Леонардо Ди Каприо, с който се открива фестивала ЕДИН СВЯТ в 19 часа на 23 ноември, понеделник в Дом на киното, изследва как човечеството пагубно влияе на екосистемите на планетата, но в същото време показва какво може да се направи, за да я спасим.

50 водещи учени, мислители и лидери разискват във филма най-важните проблеми, пред които е изправена нашата планета и ние, хората. 11-ят час е последният момент, в който промяна все още е възможна. Ето защо – точно преди откриването на фестивала и прожекцията на филма ще има артистична-социална акция.

АКЦИЯ “Домино” ще се проведе от 17.30 часа в понеделник 23.11 пред Дом на киното, преди прожекцията и е съвместна проява на Международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права ЕДИН СВЯТ, Фабрика за идеи, Коалиция за Климата. Артистичната акция ще се опита да направи проблемът с промяната на климата виден за хората на улицата. Климатичните промени са въпрос, на който всеки един от нас е време да обърне внимание. И колкото са важни политиците за разбирането му, толкова са важни действията на всеки един човек.

Прожекциите на богатата филмова програма на фестивала ще се случат в Чешки център, Френски културен институт, Евро синема, Чайната на Бенковски, Червената къща и Артхостел. Докато се подготвя фестивалът “Цветята на Корана”, с удоволствие ще наблюдавам развитието на “Един свят”.

В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната. Етно джаз концерт в Чешки център, One Giant Leap party в Чайната на Бенковски, изложба на Димитър Свиленов http://dimitar-svilenov.hit.bg/.

Може да се присъедините и в събитието във Facebook.

(По материали на “Един свят”)