След лекцията на палестинския посланик в НБУ

Днес в Нов български университет (НБУ) имаше лекция на палестинския посланик г-н Ахмад ал-Мадбух., като с коментар се включи и верният ми приятел Мариян Карагьозов. Инициативата намери най-голямо отражение сред студентите по Политически науки, което е естествено, но имаше и от други специалности.

Част от инициативите на световното палестинско движение са именно лекциите, дискусиите и дебатите по проблема Израел-Арабски свят, в частност Палестина. Именно така се достига до най-голям брой слушатели, а в случая-студенти, които задаваха въпроси, интересуваха се. Направи ми впечатление, че мнозина си водеха записки, което бе добър знак- интерес имаше.

Негово Превъзходителство започна с думите: “Проблемът е лесен за решаване, изобщо не е сложен.” Толкова голяма истина има в тези думи! За да бъде решен проблемът, просто трябва да се спазят международно-правните норми, наложени от ООН. Тяхното влизане в действие би спряло това напрежение, но е нужна политическа воля. Изглежда такава липсва, защото резолюциите от 1967 до 80-те години на XX век стоят все още неизпълнени (тук влизат и тези за Йерусалим-резолюции 252, 267, 271, 298, 456, 476, 478).

Думите на г-н Ал Мадбух бяха подкрепени с мултимедийни презентации. Това ми допадна много, защото когато видиш статистиката, числата, фактите-решаваш много по-лесно за себе си. По друг начин седяха нещата до преди няколко години, когато нямаше подобни “екстри”. Тогава и самото движение в България бе доста по-неорганизирано, а се залагаше най-вече на снимки на убити, което отдръпваше хората от каузата за свободна Палестина.

Снимките показват много добре за настроението в залата и колко души имаше. Това, заедно с лекцията за Йерусалим, която бе проведена на 18 ноември, е само част от поредица инициативи, които ще покажат нашата кауза.

Виждате само 4 снимки от лекцията, целият албум се намира в профила ми във Facebook.

18 Replies to “След лекцията на палестинския посланик в НБУ”

 1. Прекрасна идея!
  Аз уча в Германия, и преди две седмици присъствах на подобна лекция (за съжаления не беше водена лично от палестинския посланик). Хубаво е, че е имало интерес, и залата е била пълна.
  Но тук освен лекция, имаше и прожекция на филм – желязната стена (The Iron Wall). Филмите са още една възможност хората да чуят и видят проблемите, с които се сблсъсква всеки ден палестинският народ.
  А защо не и игрални филми – наскоро попаднах на този филм http://www.slingshothiphop.com/ , който от една страна ще бъде интересен за по–младите (учениците), но от друга – ще покаже проблемите на техните връстници. Тук има още много идеи как може да помогнем: http://www.annainthemiddleeast.com/whatcanyou/index.html

 2. hmm, a zashto ne e bila predstavena glednata tochka na Izrael ;)? Mislya, che ako pokanite niakoi ot tehnite predstaviteli, shte se poluchi interesna diskusia.

 3. Смятам, че достатъчно слушаме гледната точка на Израел. Достатъчно лекции има, посланика на Израел има често участие в НБУ и СУ. По-скоро палестинската гледна точка не се представя, именно затова ще правим серия от лекции, докато не се види насилието и жестокостта, които виреят в този регион.

 4. Какво значи да се покаже гледната точка на Изреал?
  Мога да говоря само за лекцията, на която съм била, но предполагам, 4е съдържанието на тази в София е било подобно. А именно – в лекция се показват факти с доказателства, снимков и видео материал, резолюции на ОН, закони, докалади на странични наблюдатели, и т.н. Все пак не става въпрос за разказване на приказки и измсилици 🙂
  От друга страна, събитието е отворено за всеки желаещ – при нас имаше двама–трима про–израел , които задаваха меко казано провокативни въпроси (най–вече относно Хамас и тероризма). Но на тях беше отговорено изчерпателно, подкрпено с факти.

 5. „Проблемът е лесен за решаване, изобщо не е сложен.“
  Така е – демонтирайте си позлатения кенеф от Храмовия хълм и се връщайте кой откъдето дошъл – от Саудитска Арабия, Сурия, Египет… айде да ви няма и стига сте плямпали глупости!

 6. Здравейте!
  Hmmm, по повод това защо не беше представена и израелската гледна точка ми се ще да разкажа следната случка.
  Клуб по международно право организира лекция за международноправния статут на Ерусалим. Момчетата от “Шалом” разбраха за нея и проявиха инерес да участват. Разбира се, никакъв проблем, беше отговорът. Не дойде никой от тях. Според международното публично право Израел е окупатор. Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са многобройни и категорични.
  Можете да видити част от тях тук:
  http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=408:98877675645&catid=49:documents&Itemid=57
  Много често, когато отсрещната страна е добре подготвена, израелската страна отказва да участва в дебати – страдат от сериозна липса на солидни аргументи.

 7. Хаха, ейййй, “позлатения кенеф” – сигурно сте се напъвали цяла нощ, за да го измислите… 😀

 8. Хаха, ейййй, “позлатения кенеф” – сигурно сте се напъвали цяла нощ, за да го измислите… 😀

 9. Дядо Йоцо що говориш глупости да се излагаш ве човек… че излагаш и българите като цяло. Дай по твоята логика всеки да си ходи от където е, да върнем желязната завеса и никой да не може да шава никъде. Да върнем и софийското жителство и ти да си седиш само там от къде си.

  Леле, колко мъка има на тоя свят…

 10. абе момченце,с тъпите си коментари показваш колко си ограничен и предубеден,но -поне не излагай името на Вазовия герой,с когото мисля,че нямаш нищо общо..той дори се вазмущавал от такива като тебе 😉 не напразно произведението се казва Дядо Йоцо гледа…а при теб е обратното…

 11. Мило ми е да виждам, че по темата вземат отношение и хора със здрав разум. Визирам най-вече коментара на aya, чието мнение чета за пръв път. И съм съгласна – когато става въпрос за международно публучно право, място за интерпретации няма!! Съветът за сигурност е пределно ясен по отношение на решението, което е взел на страниците на приетите от него резолюции. Тяхното спазване е задължително за всяка държава-членка на ООН.
  Друго обаче буди тревога у мен – пролбемът НЕ е лесен за решаване заради политическата среда, в която следва да бъдат приложени тези резолюции.
  Един преподавател по шариат неотдавна ми сподели : “Подтисничеството никога и никъде не е траело вечно.”
  И с всяка своя дума, с всяка прочетена страница, с всяка споделена сълза, с всяко събитие, в което участваме, всички ние, бавно, но необратимо му помагаме да си отиде от Палестина..

 12. “Простотия Йоцова” е казал Вазов, но простотията, която демонстрира едно недоразумение тук, няма нищо общо със симпатичното невежество на един незрящ човек, който “поздравява нова България”. Тя е признак на едно ретроградно допотопно мислене. Жалко че имам и такива сънародници като теб, които ме карат да се срамувам.
  За твое съжаление, ти ще си останеш завинаги един анонимен цапач, който дори не може да стигне нивото на кенефните драскачи.
  като ис толкова отворен – защо не засатнеш с името и лицето си, когато бйлваш простотии? Или пък да дойдеш лице в лице да го кажеш?

 13. Йоцо е объркал блога с dir.bg и затова се изнесе по терлици.

  Относно Палестина – да интересно е човек да си обогатява мирогледа защото в тукашните медии Обетованата земя е представяна като мед и мляко, а Палестинците са атентатори-самоубийци, терористи и др. отрепки.

  По-интересното е че на много места араби и евреи си живеят мирно и кротко. Даже си има и евреи които мразят държавата Израел. Що ли?

 14. Що ли? Щото малко хора правят разлика между евреи и израелци. Евреите са около нас, работят си нещо, седим на една маса и се тупаме приятелски по гърба. Нямат нищо общо с Израел. Не всеки евреин е израелец. Работата е, че израелците отъждествяват всички евреи по света с държавата Израел и нейната политика. Ако си против политиката на Израел си антисемит!? С извинението- няма да позволим отново да ни се случи холокоста ни е позволено повече, отколлкото на другите. Та като не одобрявам действията на китайското правителство на площад Тананмън, примерно, аз расист-анти-източноазиатец ли съм?

 15. (без значение дали това ще се публикува или не)

  Благодаря на всички, които ми отговориха.
  Нарочно ви предизвиках с груб и обиден език. Вие реагирахте емоционално – не на съдържанието на поста ми, а на формата му. Никой не защити Масджит Куббат Ас-Сакра или претенциите на палестинските араби.
  Това ме интересуваше да разбера – сериозни ли сте или безопасни. Вече имам отговора и и няма да ви досаждам повече.
  🙂

 16. Мисля,че точно с отговорите се защити позицията.Това е място,което арабите имат право да защитават и няма да се махнат от там.Можеше да видиш позицията и без резки изказвания, така само предизвика други резки думи.

Comments are closed.