След лекцията на палестинския посланик в НБУ

Днес в Нов български университет (НБУ) имаше лекция на палестинския посланик г-н Ахмад ал-Мадбух., като с коментар се включи и верният ми приятел Мариян Карагьозов. Инициативата намери най-голямо отражение сред студентите по Политически науки, което е естествено, но имаше и от други специалности.

Част от инициативите на световното палестинско движение са именно лекциите, дискусиите и дебатите по проблема Израел-Арабски свят, в частност Палестина. Именно така се достига до най-голям брой слушатели, а в случая-студенти, които задаваха въпроси, интересуваха се. Направи ми впечатление, че мнозина си водеха записки, което бе добър знак- интерес имаше.

Негово Превъзходителство започна с думите: “Проблемът е лесен за решаване, изобщо не е сложен.” Толкова голяма истина има в тези думи! За да бъде решен проблемът, просто трябва да се спазят международно-правните норми, наложени от ООН. Тяхното влизане в действие би спряло това напрежение, но е нужна политическа воля. Изглежда такава липсва, защото резолюциите от 1967 до 80-те години на XX век стоят все още неизпълнени (тук влизат и тези за Йерусалим-резолюции 252, 267, 271, 298, 456, 476, 478).

Думите на г-н Ал Мадбух бяха подкрепени с мултимедийни презентации. Това ми допадна много, защото когато видиш статистиката, числата, фактите-решаваш много по-лесно за себе си. По друг начин седяха нещата до преди няколко години, когато нямаше подобни “екстри”. Тогава и самото движение в България бе доста по-неорганизирано, а се залагаше най-вече на снимки на убити, което отдръпваше хората от каузата за свободна Палестина.

Снимките показват много добре за настроението в залата и колко души имаше. Това, заедно с лекцията за Йерусалим, която бе проведена на 18 ноември, е само част от поредица инициативи, които ще покажат нашата кауза.

Виждате само 4 снимки от лекцията, целият албум се намира в профила ми във Facebook.

Comments are closed.