ООН, ЕС и насилието над жените

Световният ден за премахването на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година. Обмислях коментара си с ясната мисъл, че насилието над жените е един от най-наболелите социални въпроси. Днес, в свят на технологиите, развитото гражданско общество, все още има много случаи на брутално, жестоко и унизително отношение към жените.

За мен това е един основен проблем в днешното общество, независимо в коя част на света сме. Правят впечатление статистиките, взети от всяко кътче на планетата. От ислямски страни, Западна Европа, САЩ, Далечен изток. И всички тези числа ме водят към един извод, лишен от гордост – изглежда е заложено в мъжа да проявява силата си над жената до него. Не говорим изобщо за определени региони на зелното кълбо, това вече не е наложително-в ислямските страни жените са изгаряни с киселини, на Запад те са изнасилвани, в Далечния изток са малтретирани. И се питам, що за мъж трябва да си, за да удариш или нараниш жена?

Терминът “насилие над жени” съгласно документите на ООН е всеки акт на насилие, осъществен на основа полов признак, което причинява или може да причини физическа, полова или психическа вреда или страдание на жените, в т.ч. и заплахите за такъв акт, принудително или произволно лишаване от свобода, било то в обществения или личен живот.

Всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Над 70 процента от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от мъже. Това се случва навсякъде – у дома и на работното място, на улицата и в училище, в мирно време и във война, съобщава Фондът за развитие на жените към ООН.

Как стоят нещата в България? Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие в дома си. За съжаление статистика, уточняваща броя на претърпелите насилие, не съществува.

Усещате ли за какви цифри говорим? Това означава, че поне дузина от жените, които виждате по улицата, в един етап от живота си са били подложени на насилие- ако не физическо, то на психическо ниво.Интересно е, че ООН все още няма ясна тактика за овладяване на насилието над жени, въпреки изявлението на Бан Ки-Мун. ЕС също е така, като беше предприета голяма крачка в тази насока. На 25 ноември, Европейският парламент гласува и прие предложението на евродепутата от НДСВ д-р Антония Първанова за директива и европейски план за действие относно насилието срещу жените, съобщиха от НДСВ. Така ще се осигурява превенция на насилието, закрила на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Смятам, че насилието над жените е един от онези проблеми, които не зависят от етнос, религия или социално равнище. Може би се е запазило у нас някакво усещане, че мъжът трябва да командва жена си, което днес е брутално изкривено, като схващане. Голям процент от актовете на насилие са породени от комплекси и несигурност в себе си. Един мъж, когато е несигурен, не вярва в себе си, причинява много проблеми. Обикновено жената го отнася. Къде бой , къде натиск. Имам приятелки, които са усещали “мъжкото внимание” върху себе си. Въпреки това седят с тези мъже. Истината е, че такива индивиди не могат да бъдат наречени “мъже”. Това не е просто пол, а качество. Изкривено в днешния свят.

През 2006г., когато пътувах за Сирия, в Халеб при приятелите, където бях отседнал, видях как един мъж посегна на жена си. Един минувач го спря и му каза на висок глас:”Ти си срам за религията и народа ни! Как смееш да удряш жена?”. Бях поразен. По-късно разговаряхме с моите домакини на тази тема и разбрах, че за насилието над жени  често се използва религията, като оправдание, макар никъде в свещените книги да няма подобно предписание: “бий жена си”. В България отново бях свидетел на насилие над жена, пред блока ми, посред бял ден. Това може би се случва постоянно някъде по света, просто ние не го знаем. И не става дума за един регион -ислямски, християнски, будистки. Няма значение това в днешно време. Жените са подложени на насилие, без разлика на звят на кожата, вероизповедание или положение в обществото.

Comments are closed. Коментарите са спрени, защото отново темата бе извъртяна в посока, която няма нищо общо с проблема. Надявам се, че хората ще се научат да коментират самата тема, а не да говорят наизуст.

16 Replies to “ООН, ЕС и насилието над жените”

 1. И аз съм бил подлаган на насилие през живота си. Не веднъж или два пъти. Психическо пък – колкото искаш, щом и то се брои. Кой ще направи ден на мъжете жертви на насилие?
  😉 Шегувам се, разбира се. Но си струва да се замисли човек.

 2. ” Смятам, че насилието е един от онези проблеми, които не зависят от етнос, религия или социално равнище. ”

  Да ако говорим за самото насилие като насилие -то не прави разлика между етонс , социалност , понякога пол ,а често случаи за съжаление и възраст , но ако зачекнем темата – до каква степен бива то толерирано , оправдано и третирано от съответните фактори посочени по горе в цитата нещата са различни.

  В нормалните общества фактор като етнос и социално равнище уж не подлежат на дискриминация … но само уж . А за мен дискриминацията е нещо неприемливо и лесно прерастващо в психическо насилие .
  Що се отнася за религията и по специално насилието над жените – Исляма е религия която ясно толерира насилието над жените и ограничава правата им ,които лесно могат да се определят като безправност. Исляма е религия в която мъжа и жената са неравноправни по доста нечовешки начин , най добре каква трябва да е жената според Корана може да се види в Саудитска Арабия . Гледайки там жените и постоянно информирайки се за живота им там понякога се питам , те дали са наясно че т’ва е човек ?!
  То не че в Корана пише само лоши неща , но то и животните се обичат .
  Иначе ето за мъжете и жените:

  ” 34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик. ”

  Мислех да го коментирам ама няма какво да се коментира . Фактите говорят сами за себе си . И преди някой да е започнал да ми обяснява как не се прилагало от всеки и мюсюлманите нз си какво – религията дава ли такова основание макар и с ако и но отпред (което много бързо може да изчезне,защото мъжа като фактора от който зависи преценката на ситуацията – дали едно нещо е така или иначе е доста субективен . Като цяло хората са необективни камо ли в такава ситуация – за единия нещата са едни за другия други ама мариз да има. ) – дава .
  Толкоз за физическото насилие – то се среща навсякъде , но малко очи макар и през карнавална маска имат смелостта да го признаят и оправдаят пък ако ще и с 10 ако-та и но-та.
  За психическото като се започне от облеклото , кат се мине през това да не говорят с чужди мъже и се стигне до това ,че лекар мъж , понеже е жена не може да я преглежда , като се добави ,че е редно мъжа и да оправя още 3 стига естествено да не пропуснеме достойния факт – ако може да ги издържа и осигури .
  Исляма нека изчисти лицето си относно отношението си към жената в най-свещената страна за всеки мюсюлманин , пък после ще си говорим с многото ама – ама кой не бил какъв , ама кое не било само това и така нататък!

  Насилието е гадно нещо и доста недостойно , признак за слабост , но в някой сфери на различните призми през които различните общества пречупват живота се получава ” тормоза те защото те обичам ” . Горко на ония жени които намират утеха в безпомощността и достойно в недостойното .

  И в крайна сметка за насилието от приложима гледна точка няма нито пол нито етнос нито възраст . Нито болката може да се измери на кой му е по-голяма.
  Горко на ония хора които приемат някой като циганин , арабин , българин , богаташ или бедняк , жена или мъж а не просто като човек .

 3. Говорим за насилието в целия свят. Защо пак против моят Свещен Коран? В статията има пример, че биещите са срам за всяка една религия и народ. Третия коментар дори започва с цитат, че насилието не зависи от етнос и религия. И ето пак – против Исляма.
  Е, не. Всяко нещо има граници. Излиза, че в Арабия под път и над път се пребиват. Аз живея с вярващи – няма такова нещо.
  Недоумявам! Недоумявам! Недоумявам!
  Взехте една свещена Книга за дневниче и се изпреварвате кой пръв да я заплюе.

 4. Мухаммад(с.а.с.) е казал: “Най-добрият сред вас е този, който е най-добър към семейството си и аз съм най-добрият към своето семейство сред вас.”(предава Тирмизи)

  Свещен Коаран:”И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи.” [30: 21]

 5. Така и не разбрах, да биеме ли жените, както повелява Свещенният Коран, или да не ги бием, както повелява Свещенният Коран?

 6. Bobi, посочи ми цитат от Корана, където пише подобна безумщина.

  Отново променя курса на темата. Проблемът е общ, световен. Не е проблем на една религия или народ. Отново допускаме грешката да не говорим за проблемите сред самото ни общество, а се запътваме към ислямския свят. Да, там ужасни неща. Но уверен съм, че всички знаете – в Европа и САЩ има не по-малко грусни действия срещу жените.

 7. “Третия коментар дори започва с цитат, че насилието не зависи от етнос и религия. И ето пак – против Исляма. ”
  Всъщност не говорим само против исляма , а разглеждаме насилието как бива то възприето и третирано спрямо различните фактори – етнос, религия, пол , социалност и т.н. ( съжалявам ,че се повтарям но явно ми се налага 😉 )
  И в този ред на мисли , разгръщам страницата за Исляма защото той създава предпоставка за оправдаването на насилие върху жената .
  Нима отричаш ,че исляма дава право на мъжа да посяга на жена си ако разбира се той прецени ,че е необходимо – което си е чист субективизъм ?! И любезното пояснение ,че може бой НО без синини , да ти кажа честно не събужда в мен разбиране !

  Орхан Твойте цитати не оборват ,този цитат който аз написах. То както вече казах и животните могат да се обичат 🙂

  Боби с две думи трябва добре да се отнасяш към жена си , да я обичаш .. нея, още една и още една и още една и ако някоя те издразни спираш да правиш любов с нея , ако още ти се пра’и на важна тогава може да я фраснеш да и дойде акълО У главата ! Религията ти дава тва право , така че проблем ник’ъв 🙂

  Руслане някъде четох такава формулировка за блога ти – Новини и анализи за мюсюлманския свят и близкия изток.
  При наличието на такава статия няма как да се подмине и отбелязването на лицето на насилието в арабския свят и още повече що се отнася за жени ! Пък и религията е фактор ( за 20 път) така ,че няма как да не се спрем ,може би този акцент на натрапеност идва ,че се говори само за Исляма ,но просто при другите 2 Авраамически религии въпреки на мъжа и жената, мъжа няма право да я удря .

  Престанете да си кривите душите и погледнете първо в своята паница – с какви очи ми говорите как някоя пияница в Село Горно Нанадолнище бие жена си при положение ,че изповядваш религия която оправдава това деяние като право на мъжа видиш ли , и после сме се били средоточавали само на ислямския свят. Еми не, ама само там е позволено май , на сякъде по света има насилие но никой закон не го оправдава и с ” ако ” дори отпред !

  Насилие има и ще продължава да има , ще има болка въпреки плача на хората и ще се убиват деца въпреки картините на земята които попиват кръвта им .
  И за съжаление няма човек който да го спре , но всички ние имаме избор да се броим ли или да си безхаберстваме .
  Да се борим дори с думи а понякога с действие макар ,че мисълта ти казва -не се меси или да се научим да реагираме на момента , да се борим въпреки осъзнаването ,че вълната е цунами а ние сме мидичка и едва ли можем нещо да променим . Пиша сега това и си връщам кадри назад как преди месец видях как един мъж удари жена си . Бях в кола .. не бях сама ,може би можеше да слеза и да се намеся ,но не го направих . Някак прекалено бързо присветна светофара и ги отминах, докато се обърна и .. но се застояха в съзнанието ми ..пиша тези неща и все повече осъзнавам как всеки живее с инстинкта си , с подема на гледните си точки и виждания за живота ,но понякога времето те изпреварва и не можеш да им се отдадеш в точния миг – после се обръщаш назад и осъзнаваш ,че си си изневерил .
  Трудно е ,но смисъла не е в това да се достигне върха на собственото си себеконтролиране , преодоляване и осъзнаване , ами той е в самата борба – да се научиш да казваш не , да се научиш да прощаваш , да се премахнеш двойния стандарт който всеки без да иска проявява и да падаш и въпреки тва да ставаш ,понякога да мислиш малко повече преди да говориш ,а друг път да реагираш а не да стоиш и докато мислиш как да реагираш …и още толкова много неща . Та километричната ми мисъл е ,че ако секи от нас заяви позицията си в обществото с действия,въпреки пропуснатите възможности , всеки ден и в малките неща тогава вече може би ще има промяна малка , но някаква .
  Толкова за насилието и света .
  А що се отнася до мен, мойте уважения към мнението и мирогледа на всички вас , както и да религиозните ви убеждения ,но
  ще пиша всеки път където вида насили и жена в едно изречение за ислям докато в Саудитска Арабия жените не получат ЧОВЕШКИ права .

 8. Сърчицето е споменала нещо по-горе – Сура 4:34.
  Иначе да, не бива да извъртаме всеки повод в нападка към една религия. Аз много бих искал въобще да не става дума за религия, да си говорим само за хора. Но, да ти кажа, хубаво е да помислим колко съществена роля има религията в бита и нравите, и така за проблемите за които става дума тук.

 9. Ще продължа да повтарям, докато не ми се изтъркат бутоните на лаптопа- С.Арабия НЕПРАВИЛНО е показвана, като символ на исляма! Това е най-ужасната грешка,която може да се представи- защото там е УАХАБИЗЪМ, който няма общо с религията на милиони други мюсюлмани. За мен С.Арабия е най-големият срам на арабите и исляма. Сякаш е редно да вадим извадка за християните,заради евангелистите-също толкова ненормални, колкото и ислямистите.

  Не може да кажем,че САЩ е най-ужасното страна, защото всяка година там стават 4 000 000 насилствени действия срещу жени, че всяка втора жена на Запад е подложена на насилие и т.н. Това за мен е е извадка за Запада и християнството.

  Цитат: Genesis 3, 3:16 Unto the woman he said, I will greatly multiply thy sorrow and thy conception; in sorrow thou shalt bring forth children; and thy desire shall be to thy husband, and he shall rule over thee.

  Наистина прекалено много извъртаме проблема към религия. Говорил съм с достатъчно жени от арабски произход, за да знам,че поблемът е битов, не религиозен.

 10. Св. Августин, убеден в идеите на предците си, пише на един свой
  приятел: „Това от което трябва да се пазим у всяка една жена, без
  значение дали е съпруга или майка, е Ева-изкусителката… Не
  разбирам каква полза има мъжът от жената, като изключим
  функцията за раждането на деца.“
  Векове след това Тома Аквински определил жените за непълноценни:
  „По отношение на нейната природа жената е непълноценна и
  презряна, тъй като жизнената сила в семето на мъжа създава един
  идеален образ от мъжки пол; дакато зачеването с момиче произлиа
  от недостатък в жизнената сила, или от някои физически
  неразположения, или дори от външни въздеиствия.“
  И накрая, бележитият реформатор Мартин Лутер не вижда никаква
  облага в жената, освен да ражда колкото се може повече деца,
  пренебрегвайки всевъзможните последици за нея: „Ако се разболеят
  или пък ако умрат, не е от значение. Оставете ги да умират при
  раждането, те за това са тук.“
  „…Когато говорите, бъдете справедливи, дори да е за роднина…“ (Коран 6:152); „О, вярващи, бъдете твърди в справедливостта, свидетели в името на Аллах, дори и срещу вас самите или срещу родителите и най-близките! Дали е богат или беден…“ (Коран 4:135).
  „За всеки от вас сторихме закон и път. И ако желаеше Аллах, щеше
  да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита
  в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините!
  Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие
  онова, по което бяхте в разногласие.” (Коран, 5: 48)
  „А техният Господ им отвърна: „Не ще погубя деяние на никого от
  вас, нито на мъж, нито на жена -; вие сте един от друг -; …““
  (Коран 3:195)
  „Който върши зло, ще му се въздаде само колкото него. А който
  върши праведно дело, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в
  Рая и ще бъдат наградени там безмерно.“ (Коран 40:40)
  „На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело,
  Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-
  хубава от онова, което са вършили.“ (Коран 16:97)
  Пророкът на Исляма (с.а.с.) казал на вярващите: „от всички позволени
  действия разводът е най-мразеното от Бог.“ (Абу Даууд)

 11. Мухаммед (саллеллаху алейхи ве селлем)e казвал на мъжете:
  “Сред вярващите най-съвършената вяра показват тези, които имат най-добрия характер. И най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към жените си.”

 12. ” Ще продължа да повтарям, докато не ми се изтъркат бутоните на лаптопа- С.Арабия НЕПРАВИЛНО е показвана, като символ на исляма! ”
  Всъщност бях цитирала цитат от Корана на който се обосновавам , защо религията оправдава посягането над жени !
  А за Саудитска Арабия – спретнах я и нея но това няма начин просто да се подмине и след като е срам за мюсюлманския свят , гледаме хубаво се спретват над 2 милиона на хадж , ама защо не се повдигне въпроса , то не е религиозна полиция , то не са момичета дет горят само защото не са облечени по нз към начин , то не са побоища на жени .. един и същи случаи изкачат и изкачат и никой нищо не прави …
  Ако така ще я карат да ти кажа на всеки 2 момиченца да убиват 2 да не се мъчат на тоя свят подложени на такава дискриминация и такова животинско отношение – мъжа по висш и от Бога – ай нЕма нужда …
  Орхане , има перковци навсякъде , да не говорим колко ереси има Християнството , за това се обосноваваме на Свещените текстове.
  В Християнството мъжа и жената не са равноправни (пред Бога да ) но като функции не , Тя да му се покорява ,а той да я обича повече от живота си !
  Но това да има право да я ,че ако и щеш само в краен случай – е няма такива неща.
  И обръщаме на религия защото някой оспорва ,че исляма дава право на мъжа да удря жена си . И докато се изясним…

 13. Ти чуваш ли се? Коя Свещенна книга проповядва насилие !? Това е безумно, коя нормален и вярващ мъж ще бие жена си? Бахти и работата.

Comments are closed.