Европа ще признае Източен Йерусалим за столица на Палестина

Външните министри на ЕС се очаква да приемат план за разделяне на Йерусалим между Израел и Палестина, като това се очаква другата седмица. Проектът е изготвен от настоящия носител на председателството на ЕС, Швеция, и според официални източници, цитирани от израелския вестник “Аарец”, ЕС ще признае едностранното обявяване на палестинската държава.

В Йерусалим е започнала кампания, имаща за цел да отложи идването на делегация от Европейския съюц, но дипломати, близки до проекта смятат, че е посещението е неизбежно. Външните министри от ЕС ще се срещнат на 7 декември за двудневна среща в Блюксел за мирния процес, след което ще бъде очертана декларация за Близкия изток. Шведският проект е първият официален документ на ЕС, ангажиран с решение на един от най-големите проблеми на нашето време.

В позицията на външните министри на ЕС се изразява загриженост по отношение на забавянето на мирния процес и призовава за незабавно подновяване на преговорите между Израел и Палестина.

“Целта е независима, демократична и жизнеспособна държава в Палестина, състояща се от Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим за столица.”

Съвета на Европа излезе със становище, че няма да признае Йерусалим за столица на Израел, а ще бъде разделен между двете държави. Анексирането на Източен Йерусалим е незаконно и неприемливо, отново според позицията на Съвета на Европа. Призовава се за спиране на провокативните действия от двете страни. Съветът призова също Израел да прекрати дискриминационната си политика спрямо палестинците в Йерусалим.

Салам Фаяд заяви, че Палестина със сигурност ще обяви едностранно независимост. От своя страна, пратеникът на Израел в Брюксел, Ран Куриел, изпрати няколко съобщения, в които се заявява, че Швеция влиза в “сблъсък” с Израел. Същевременно Великобритания и Франция подкрепиха шведската позиция, докато Германия, Испания и Италия се дистанцират засега.

Европейските дипломати заявяват, че въпреки промените, които Израел е направил, признаването на Източен Йерусалим е неизбежно. Това би спомогнало на палестинците да седнат на масата за преговори, тъй като ще имат гаранции за Йерусалим, въпреки че заселването не е спряло.

Comments are closed.