Информация за предстоящия филм фест "Цветята на Корана"

Тези, които следят редовно Интидар знаят, че участвам в един голям проект, заедно с Форума за арабска култура и компания “Позор”.

Кадър от „Господарят на улицата”

За втора поредна година сдружение „Позор” организира фестивала „Цветята на Корана” с най-добрите филми от Близкия Изток и Северна Африка (първото издание на фестивала беше през януари 2009). Събитието ще тече в трите столични арт салона „Дом на киното”, „Евро синема” и „Червената къща” от 14 януари до 18 февруари.

Два са основните акцента в програмата на фестивала – новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.

Програмата „На фокус: Иранско кино” ще открие носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта”/”Offside” на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам. Носителят на “Златна пика” от фестивала във Валядолид „Зима”/ “It’s Winter” на режисьора Рафи Питс също ще има своята премиера в рамките на фестивала. Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работи в странство, след което следите му се губят. Лентата е номинирана за „Златна мечка” на „Берлинале” и е носител на наградата на журито от фестивала в „Палм Спрингс”. В програмата „На фокус: Иранско кино” ще бъде показан и най-актуалният ирански филм в момента „Кървящо сърце”/ “Bleeding Heart” на режисьора Мохаммад Реза Рахмани. Историята на младия Емад, който убива жена си е най-гледаният филм в Иран за 2009-та.

В другата програма „На фокус: киното на Северна Африка” ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания. Сред заглавията са дебютът на алжиреца Надир Мокнеш „Харемът на мадам Осман” / “Harem of Madame Osmane”с участието на Кармен Маура, Буюна и Надя Каси, носителят на „Сребърна мечка” „Мадам Бруе” / “Madame Brouette”, както и най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата” / „Ali Zaoua – Prince of the Streets”.

Някои от заглавията, които може да видите на фестивала са:

Mommo /2009/ – Turkey, dir. Atalay Tasdiken

Кървящо сърце – Bleeding Heart /2009/ – Iran, dir. Mohammad Reza Rahmani

Моят Марлон и Брандо – My Marlon and Brando /2008/ – Turkey, dir. Huseyin Karabey

Обичах те силно – J’ai Tant Aime… /2008/ – Morocco-France, dir.Dalila Ennadre

Слънцето свети еднакво за всички – The Sun Shines On All Equally /2007/ – Iran, dir. Abbas Rafei

Dans La Vie /2007/ – France, dir. Philippe Faucon

Вън от играта – Offside /2006/ – Iran, dir. Jafar Panahi

Създай ми страна – Invente-Moi Un Pays /2006/ – France, dir. Catalina Villar

Плачещата върба – Weeping Willow – Beed-e Majnoon /2005/ – Iran, dir. Majid Majidi

Игри на любовта и късмета – Games of Love and Chance /2003/ – France, dir. Abdel Kechiche

Мадам Брунет – Madame Brounette /2002/ – Senegal-Canada-France, dir. Moussa Sene Absa

В очакване на щастието – Heremakono /2002/ – France-Mauritania, dir. Abderrahmane Sissako

Самиа – Samia /2001/ – France-Algeria, dir. Philippe Faucon

Виновен е Волтер – It’s Voltaire Fault /2000/ – France, dir. Abdel Kechiche

Освен филмовата програма, тази година фестивалът „Цветята на Корана” ще има и съпътстващи събития. Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш” ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното” / „Rumi – Turning Ecstatic”. В Червената къща ще се проведе дебат на тема „Арабският свят и западното общество”, организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”.

Comments are closed.