Атентат или повреда? 3 загинали при експлозия в Дамаск

by LA Times.Copyright-Bassem Tellawi / Associated Press

Наблюдатели в Близкия изток са озадачени от експлозия в автобус в сирийската столица Дамаск. Почудата идва от това, че не се очакваше нещо подобно и то в този град. Държавната новинарска агенция SANA заяви в репортаж, че експлозията, която уби трима души, настъпила заради спукана гума. Съответно бяха излъчени кадри по телевизията на горящия автобус.

Наблюдатели са озадачени от загадъчна експлозия на борда на автобуса в Дамаск. Агенцията цитира министъра на вътрешните работи Саид Самур, че няма доказателства за тероризъм. Но историята взе някои обрати през деня.

Първите съобщения в медиите заяви, че е станала експлозия в автобус на бензиностанция в близост до джамията “Саида Зейнаб”, важен и свят храм да шиитите, който привлича десетки хиляди иранци всяка година. Веднага след взрива, арабските новинарски канали (Ал Джазира, Ал Арабия-тях гледах със сигурност) изписваха в breaking news:”Експлозия насочена срещу ирански поклонници”. Иранската телевизия Press TV заяви също, че иранци са били убити при експлозия.

Миналата година 17 души загинаха, след като кола избухна на пътя, водещ към храма. Бяха обвинени сунитски бойци. Въпреки, че Техеран и Дамаск са съюзници, някои сунитски крайни групировки в Сирия са против връзките с шиитска държава. Ал Джазира напомня, че експлозията съвпада със срещата между сирийския президент Башар Асад и Саид Джалили, секретар на Върховния съвет за сигурност на Иран.