Виновна ли е Сирия за атентатите в Ирак?

Когато стане нещо в Ирак, правителството на страната обвинява Сирия. Така става и сега – Ирак обвини Сирия за смъртта на десетки иракчани, в следствие на бомбените атентати, станали във вторник.

“Гърдиън” съобщава, че въз основа на доклад от министър-председателя, става ясно, че има заговор между Ал-Кайда, баасистите в Ирак и правителството на Сирия за свалянето на иракското правителство на Малики. Доста тежки обвинения. Интересно е, че по-големите американски издания, например, не дават подобна информация. Обратно, подържа се тезата, че атентатите са израз на недоволство и напрежение покрай изборите в Ирак. Някои анализатори дори смятат, че опозиция в самото правителство е могла да спонсорира тези атентати. Има едно ясно нещо: за момента никой не знае какво се случва, а медиите могат единствено да спекулират.

Сирийските власти настояват, че искат стабилен Ирак, а поради икономически причини нямат интерес от дестабилизиране на правителството на Малики, които са свързани с петрол и не само. Най-важното споразумение все пак е за нов петролопровод , който може да донесе милиарди долари в сирийската икономика.

Враговете на Сирия твърдят, че Сирия стои зад атентатите, тъй като сирийският режим се издържал от “износ на насилие”. Те също твърдят, че Сирия се интересува повече от сунитите в Ирак, отколкото от шиитите. Това очевидно няма нищо общо с реалността и противоречи на националните интереси на Сирия. Да, Сирия е дала убежище на много иракчани, членове на Баас, но това не означава, че Дамаск подкрепя атентатите в Багдад.