Филми,които препоръчвам да видите на предстоящия филм фест "Цветята на Корана"

Остава малко време, а работата е много. Филм фестът “Цветята на Корана” има всички елементи, за да постигне голям успех.  В това издание на феста селекцията на филми е много добра-страхотни филми от Иран с характерния тежък привкус, засягащ битовите проблеми, с които се сблъсква иранското общество в XXI век, турски филми, които дават своята гледна точка за света, както и сирийски филми, които лично за мен са гордост. Разбира се, не на последно място и невероятните продукции по линията Франция-Алжир-Мароко, за които не е нужно описание.

Тъй като фестивалът наближава, а ние с “Позор” и Арабския форум работим на пълни обороти, искам да пусна още една муха с представянето на някои филми, които според мен ще са ви интересни.

1. Кървящо сърце – Bleeding Heart /2009/ – Иран, 88 мин., реж. Мохаммад Реза Рахмани

В ролите: Елназ Шакердуст, Хамед Бехдад, Пуриа Пурсоркх

  • След като убива съпругата си Емад, живее с мисълта за чакащата го смъртна присъда. Адвокатът му, обаче не иска да се примири с присъдата. Снахата на Емад има сърдечен порок. Той е убеден, че преди да умре трябва да дари органите си, за да спаси нечий живот.

2.Създай ми страна – Invente-Moi Un Pays /2006/ – Франция, 60 мин., реж. Каталина Вилар

  • Учителката възлага на група деца на имигранти да измислят името на страната, в която искат да живеят. Хлапетата решават да вземат първите срички от родните им държави и така да съставят името на желаната страна. Безкрайно топъл филм за опитите на френските имигранти да се приобщят към местното общество.

3.Капки от тавана – Under the Ceiling /2005/ – Сирия, 100 мин., реж. Нидал Дебс

В ролите: Рами Хана, Фарис Хилу, Сулафа Мимар, Амал Умран

  • Таванът в стаята на Маруан капе още откакто се помни. Капка по капка, историята на неговия живот изтича от екрана. Историята на Маруан и Лина. Една любов под напукания таван в един дом в Дамаск.

4.Игра на любовта и случая – Games of Love and Chance /2003/ Франция, 117 мин., леж. Абдел Кешиш

В ролите: Осман Елхараз, Сара Форестие, Сабрина Уазани, Нану Бенхаму

  • Кримо е тийнейджър, който има нещастието да се роди в имигрантски квартал в парижко предградие. Нерадостното му ежедневие е нарушено от атрактивните репетиции на пиесата на Мариво „Игра на любовта и случая”. Кримо се влюбва в красивата актриса Лидия и животът му вече няма да бъде същия. Един от най-силните френски филми през последното десетилетие, представящ живота на френските имигранти в най-светлата му страна.

5.Господарят на улицата – Ali Zaoua – Prince of the Streets /2000/ , Мароко-Тунис-Франция, 99 мин., реж. Набил Аюш

  • Добре дошли в света на Али, Омар, Квита и Бубкер, четири марокански момчета, които ще ви разведат из тъмните квартали на Казабланка и ще ви срещнат с персонажи, за които не подозирате, че съществуват и не бихте искали да имате нищо общо с тях. Филмът, който се превърна в сензация и предизвика остри коментари в световните киносреди.

Фестивалът започва на 14 януари и завършва на 18 февруари. Ще има също и дебат в “Червената къща”, за което благодаря на Ирина Недева, също и литературна вечер и парти в клуб “Зенобия”.