Арабски татуировки върху телата на звезди

Арабските татуировки стават все по-актуални. Май се повтарям вече? Ако наистина го казвам за пореден път, то е защото дори звездите започнаха да си слагат подобни татуси. И то не временни с къна или нещо подобно.

Неотдавна, знаменитости, като актрисата Анжелина Джоли, футболиста Златан Ибрахимович и поп звездата Риана, сложиха подобни татуировки върху телата си. Обаче, дали знаят какво са си написали? Сега ще ги разгледаме, за да разберем има ли гаф, или не.

Анджелина Джоли

Ще видим първо любимата на цяла Сирия и майка-мечта на всяко дете в дом за сираци, Анджелина Джоли. Сега, няма да коментирам дали е имала много свободно време, за да си рисува по ръцете, но ето я и татуировката:

Думата е  ??????? (al-‘azeema), което означава “решителност”. Джоли със сигурност може да бъде причислена към този тип хора, затова очевидно е избрала подходяща дума за себе си. Въпреки, че шрифтът, който тя е избрала е доста обикновен, проучването  е било достатъчно добро, за да е точно изписана.

Златан Ибрахимович

Да преминем към ръката на Златан Ибрахимович. За тези, които за първи път учат арабски, прочитането на тази дума вероятно ще е неловко. Но нищо, това е нормално, защотовсъщност е транслитерация на “Ибрахимович” – на арабски ??????????? (ibraaheemoofeedj).

Тъй като на арабски език има много букви, които нямат еквивалент на латиница или кирилица, се търси най-близката по изговор, за да се напише съответното чуждо име. В случая вместо “в”, “ф”. Дали футболистът е прекалено егоцентричен е друг въпрос. Но все пак- думата е написана правилно.

Риана

И накрая, нека отделим внимание на Риана и какво е написано върху нея:

На арабски надписът е  ?????? ?? ???? (Al-horriya fi maseeh), или на английски език “свободата в Месията” (това е буквалния превод). А? Изглежда Риана е доста религиозна, но защо да скрива посланието за спасение на арабски език? Очевидно е прекалено лично, а ние можем да гадаем какво си мисли пасторът й, като види надписа.

Ако искате да последвате примера на звездите и да си сложите арабска татуировка, първо се уверете, че наистина го искате, и знаете какво ще напишете. След това бъдете сигурни, че е изписана правилно думата, за да не стане смешно.

Тук може да намерите една книга за арабски надписи и татуировки, която може да закупите онлайн. Разбира се, това си е лично решение, само за ценители.

Снимките станаха достояние на българския читател, благодарение на Arabic Genie.

Comments are closed.