Update: На живо от литургиите в Йерусалим,Бейрут и Дамаск

Update: Снимки от празненства в Сирия в момента, 12:30 -13:00 (кадри от националната телевизия):

Застудява, но хората са в прекрасно настроение. Децата чакат нещо определено, а от средата на декември никой не мисли за учене, работа или ангажименти. Сякаш нещо става, светът се преобръща и дори в Газа бомбите сякаш нямат такова значение. Каквото и да говорим Коледа е с голяма значение за хората и дори тези, които не са религиозни  и не вярват, също са засегнати от този дух на празника.

В Близкия изток християнството е с големи традиции. Корените на ранното християнство все още се усещат в сърцата на вярващите богомолци, които година след година, век след век, съхраняват огъня на първите християни и техния завет.

По телевизиите на Ливан, Сирия и главните арабски медии предават директно литургиите и приветстването на Иисусовото рождение. В момента, когато пиша този постинг, в Бейрут, Дамаск, Седная, Маалула, Йерусалим, Витлеем и др. християнски градове в Палестина, Ливан и Сирия, се водят литургии на няколко езици – арамейски, асирийски, гръцки, латински и арабски. Атмосферата е уникална. Църквите са пълни с хора.

Преди самата литургия, която започва точно в 12:00 полунощ, има концерт с изпълнение на християнски химни. Ето един кадър, заснет от мен с телефон, ето защо се извинявам за лошото качество:

Хората, които виждате на заден план са деца, които всяка година изпълняват християнски песни на Коледа и Бъдни вечер. Това е традиция, която има много силни основи в обществото в Ливан и Сирия. Християните там, независимо дали са маронити, католици, православни, празнуват традиционно Коледа и държат много на това. Характерно е, че и млади, и възрастни присъстват на литургията за Рождението.

Аз лично съм възхитен от плама, с който тамошните християни изпълняват религиозното си задължение. Или това е защото не го приемат за догма, която трябва да се спази? По-вероятно е това. Християните в Близкия изток никога не са харесвали догматиката. Техните учения винаги са били встрани от основната концепция на модерната църква. Сигурно затова са толкова сплотени. Едно от най-големите движения всъщност е униатското, чиито манастир “Мар Якуб” край моето село Кара, векове наред пази традицията и учението за обединение на църквите.

Предаванията няма да спрат още поне два часа. През нощта е най-сакралното време, през което посрещането на Коледа влиза в най-пълната си форма. Именно тази нош е най-важна-чак сега си позволяват да опитат от ястията на масата, а децата да получат своите подаръци. Но не и преди да свърши литургията. Именно това гледам в момента, което за мен представлява огромен интерес.