27.12.08-27.12.09

Измина една година от израелската инвазия в Ивицата Газа. Сблъсъците доведоха до над 1 400 убити, повечето деца и жени, 4 000 разрушени домове и над 5 000 ранени. 27 декември е обявен за траурен ден за жертвите на войната.

Приятелите ми от Never Before Campaign направиха този клип, с който искат да кажат на света, че палестинският народ няма да се откаже от желанието за постигане на справедливост.

Действията на израелската армия в Ивицата се коментират до днес. През последните месеци правозащитни организации призоваваха за арест на хората, започнали инвазията в Газа, като са обвинени във военни престъпления. След края на Втората световна война са вкарани международни закони, според които пред военен трибунал трябва да бъдат изправени всички виновни за масови убийства през войната. Прави се с цел да се заловят нацистките водачи, които новосъздадената държава Израел иска да съди.

Преди няколко дни бе издадена заповед за арест на Ципи Ливни, жената ръководила операцията в Газа. Днес, законите за военни престъпления могат да бъдат премахнати, тъй като тече процедура за тяхното ликвидиране. Това означава, че хора, извършили масови убийства и геноцид няма да бъдат арестувани и съдени според международното право.

Докладът на съдията Ричард Голдстоун за войната в Газа показа, че там реално са извършвани престъпления, като например използването на фосфор срещу мирно население. В посмо до главния секретар на ООН, Бан Ки-Мун, Голдстоун описва гледката, като “шокираща”.

На 16 септември т.г. дъщерята на Ричард Голдстоун, Никол Голдстоун, заяви през вестник Jerusalem Post, че баща й е ционист, а в семейството й отдавна се ценят традициите на това движение. Въпреки това, ционистката общност не признава публично тези факти, като всъщност докладът коства на съдия Голдстоун подкрепата на ционистите в САЩ.

Тепърва ще има развитие по въпроса за военните престъпления в Газа. Дали ще бъдат разследвани и осъдени виновните за тях, това е друг въпрос.

Comments are closed.