Отново грешки на ЦРУ,отново инвазия…в Йемен

Вероятно сутринта след неуспешния опит на нигерийски студент да извърши атентат на самолет в САЩ, на другата сутрин екипите на ЦРУ са се питали какво е станало. Пет дни след това армията на САЩ обяви, че ще разшири действия в Йемен и арабски страни, където според разузнаването е получил своето обучение нигериецът.

Според поредицата доклади и анализи, действията на неименуеми. Според CNN , “САЩ си търсят нова цел за удар, като отмъщение.” Между другото, опозицията на управлението в САЩ съобщава, че ЦРУ отново е пренебрегнало сигналите за терористична атака на територията на страната. Някои анализатори смятат, че ответния удар на САЩ в Йемен ще е опит да се оттегли погледът от тези грешки на ЦРУ. Администрацията на Барак Обама пък заяви, че правителството на Йемен е пожелало помощ от Вашингтон, за да се справи с шиитските бунтовници, конфликтът с които продължава вече дълго време, а жертвите растат.

Обама заявява, че “всички елементи на американската мощ ще се използват в отговор на неуспешната атака с полет 253”, което е ясна заплаха не само към Ал Кайда, но и към страните, които подържат тази организация. Друг въпрос е дали е редно да се смята за подръжка самото присъствие на една групировка на територията на дадена страна.

The Wall Street Journal съобщава, че помощта на САЩ за Йемен ще скочи значително през 2010 г. Между временно новинарските агенции съобщават за сблъсъци между силите за сигурност на Йемен и бойци на Ал Кайда около град Дейр Джабер. Според “Лос Анджелис Таймс” симпатизантите на групировката са около 2 000 на територията на Йемен, които са натоварени със задачата да помагат на организацията, като внасят политически и икономически хаос в страната, като в същото време да подготвят база за бъдещи атаки, насочени към Персийския залив. В този дух, американската администрация заяви, че “Йемен е сериозна заплаха за сигурността на САЩ и това оправдава една инвазия.”

Според експерта по тероризъм Стивън Емерсън, Йемен е потенциално гнездо на тероризъм на Ал Кайда. Теорията е,че много американски студенти мюсюлмани получават обучението си в Йемен и Сомалия, а това е опасно, тъй като притежават западни паспорти, което им позволява да се качат на самолетите без визи. Ясно е, че това е преувеличено, но така много хора биват настроени за инвазията, която предстои. Интересен факт- Саудитска Арабия ще участва в бъдещо нападение. Изненада ли е?

Има теория, според която, С.Арабия трябва да има стабилни граници с всички свои съседи. Йемен е отявлен противник на кралството. Подбудите на шиитското население в Северен Йемен (на границата със С.Арабия) стават все по-неубедителни в контекста на плановете на САЩ за бъдеща инвазия. Тактиката на САЩ срещу тероризма в Афганистан и Пакистан показва, че явно няма голям ефект. Дори напротив-терористичните атаки са засилиха през последните години. Какво би привлякло интересите на САЩ към страна, в която безработицата е над 35%, една от най-бедните арабски държави, а добивът на петрол е почти изчерпан? Йемен е страна с голямо стратегическо местоположение, в непосредствена близост до С.Арабия, най-големият износител на петрол в света. Също така от Йемен може да се контролира трафикът по червено море и Суецкия канал.

В момента американски сили са разположени в Баб ел Мандеб в Джибути. Хиляди войници са в готовност да преминат в Йемен, а флота патрулира в Аденския залив.

Comments are closed.