Burj Dubai-гордост или много пари за нищо?

В момента Дубай се подготвя за откриването на Burj Dubai, Дубайската кула. Тя трябва да стане символ не само на емирството, но и на целия арабски свят. Строежът й, изпълнен сякаш нарочно в кризата, за да й се подиграе, внася някакъв лъч светлина в атмосферата на надвиснали финансови проблеми.

12 000 работници, 818 метра. Апартаменти, чиито дизайн е специално от Giorgio Armani. Постижение на модерната архитектурна мисъл. И един въпрос- какво от това? Не е ли Бурж Дубай проект за много пари, захвърлени за нищо, докато много араби тънат в мизерия и политическа изолация? И докато емирството изгражда своята гордост, представяща я за гордост на всички араби, то навсякъде около самата държава бушуват бунтове и войни (С.Арабия, Палестина, политическо напрежение в Бахрейн, нови сблъсъци между йеменското правителство и бунтовниците шиити). За каква гордост говорим тогава?

Ако Дубайската кула е гордостта на на арабите, то тя струва милиард и половина долара. Групата Emaar е вложила толкова пари в изграждането на конструкцията на кулата.

За да се получи това:

Наистина внушаващо. Не може да се каже “не” на подобен проект, ако ни запитат: “Красиво ли е?” И между другото никой не говори за това. Няма спор, кулата заслужава най-високи оценки. Въпросът, който дразни много хора в арабските страни е мегаломанията и апатията към проблемите, които се наблюдават в емирствата и най-вече в Дубай.

През 1970-те години на двадесети век, когато емирството е тръгвало по своя път на капитала, лозунгът: “Можем и без западняците!”, е звучал на място. Стремежът на арабите от емирствата да се докажат, като независими бил нещото, което ги стимулиларо да продължават. Петролът се явил големият шанс.

Но днес Дубай не е нужно да се доказва. Той го е направил отдавна. Днес светът не се нуждае от поредната кула, която арабите строят. Точно в този момент държавните телевизии в Дубай предават директно от церемонията за откриване на Дубайската кула. Искрено се надявам да не се превърне в Дубайската кула на гордостта.

Comments are closed.