Фестивалът "Цветята на Корана" във всички водещи сайтове

Когато вършиш нещата с желание, рано или късно имаш успех. Приятелите ми от “Позор”, аз и колегите ми от Форум за арабска култура, работихме с истинска любов, за да организираме второто издание на фестивала за източно кино “Цветята на Корана”.

Преди година присъствах на този фестивал, който още тогава ме заинтригува много. Ето, че днес, съм част от това преживяване и благодаря на “Позор”, че се проявиха доверието, нужно, за да вървят нещата. Решили сме да направим традиция от това събитие, за да могат повече хора да видят тези невероятни филми от изтока. С удоволствие разбирам колко много сайтове са писали за фестивала, което ме радва изключително много. Тук е мястото да благодаря много на всички медии, от името на всички участвали в организирането на фестивала.

Dnes.bg: Отново по следите на Изтока ще ни отведе панорамата “Цветята на Корана”. Мини фестът се провежда за втора поредна година и този път филмите ще се прожектират от 14 януари до 18 февруари в трите столични арт салона „Дом на киното”, „Евро синема” и „Червената къща”.

News.bg: Програмата „На фокус: Иранско кино” включва носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта” на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам.

Vesti.bg: За първи път на голям екран у нас ще бъдат показани филми от Сирия.Две са заглавията в програмата – награждаваният “На свобода” на режисьора Абделатиф Абделхамид и любовната история “Капки от тавана”, най-гледаната лента в Сирия през последните пет години.

Avtora.com: Освен иранското и африканското кино, традиционно ще гледаме и най-добрите заглавия от съседна Турция. Тази година сред тях си заслужава да се отбележат фестивалният фаворит “Сестра ми и ружите”, както и един от най-награждаваните турски филми за последните години “Моят Марлон и Брандо”.

CinefishОсвен филмовата програма, тази година фестивалът „Цветята на Корана” ще има и няколко съпътстващи събития. Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш” ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, сред които Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж, което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното” на 28 януари в Дома на киното.

Lifestyle.bgПреди премиерата на документалния филм „Преоткриването на Персеполис” на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

StranabgНа 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода”, организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”. Веднага след дебата ще има прожекция на френския филм „Създай ми страна”, представящ ежедневието на децата на имигрантите в Париж.

Znam.li: Сред останалите заглавия са носителят на „Златна Афродита” от фестивала „Любовта е лудост” във Варна „Последната кралица на земята”, провокативният „Укротяване на бесовете”, разкриващ подземния свят на Техеран, трогателният разказ за безкрайната любов на семейна двойка „Слънцето грее еднакво за всички” и един от любимите филми на иранската публика „Хлапакът”, в който малкият Мамал решава, че градинката му е по-важна от училището, с което си навлича гнева на директора.

На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Арабският свят на фокус”.


Припомням, че официалното откриване на фестивала ще бъде в Дома на киното от 19:00! Всички сте добре дошли!