"Българският Гуантанамо",филм на Иван Кулеков

На 5 януари в “Шоуто на Слави” бе излъчен филмът на Иван Кулеков “Българският Гуантанамо”. Продукция, представяща една ужасна релност за много бежанци и емигранти в България. Един срам за България и българските закони, където емигранти са пребивани и задържани, заради изтекли визи. Европейските закони предвиждат най-много 40 дни задържане. Някои хора са в “Бусманци” от няколко години. Гледайте филма, ако не сте го направили още. Той говори много. Дава глас на безгласните.

От известно време пиша писма до правозащитни организации и има ефект. Вчера отново писах, веднага след филма. Искрено се надявам да се даде международна гласност, след като в България това се потулва.

18 Replies to “"Българският Гуантанамо",филм на Иван Кулеков”

 1. Много Ви благодаря, че сте направили запис на филма на Кулеков. Предаването още не е качено в архива на БТВ и това беше единственият начин за един от участниците във филма да види телевизионния си дебют.

  Надявам се повече хора да видят филма на Кулеков и за него да се заговори така, както за филма за Могилино навремето, въпреки че не съм оптимист…

 2. Медийното затъмнение на проблемите на имигрантите и бежанците в България е ужасяващо. Да си призная, не по-малко ме притеснява безразличието на повечето блогъри… май е по-лесно да се бориш за запазването на природата или против тоталното следене, отколкото за спасяването на конкретни хора. Може и да греша, не знам.

 3. Изглежда не е толкова “интересно” това, което става. Следенето е важно, аз ще бъда на протеста.Но съдбата на тези хора буквално може да се раши с натиск. Следенето не съм сигурен.

 4. Аз също подкрепям протеста против следенето, писала съм доста по въпроса. Не за това ми е думата… А ако планирате някакакви активности в защита на бежанците и имигрантите, моля да имате предвид и мен. Обезателно ще се включа.

 5. Просто не мога да си представя как са затворили семейство с малки деца и ги държат там като престъпници. Разходите за самолетни билети със сигорност са много по-малки отколкото потдръжката на този затвор.

 6. Преди време събрахме пари за една кауза във фейсбука ,за няколко дни събрахме около 10 000 лв. Идеята ми е че ако толкова нямат пари да им се купят билети, да събереме през интернет пари за тези хора и да ги върнем по родните им страни.

 7. Гледам видеото, слушам хората… чувам онзи дребен човечец, мижитурката дето се води на директор на дома, гледам не зная какво да кажа.. В такива моменти ме е СРАМ да кажа че съм българка. В края на първото видео човека каза че е в България защото са му казали че е “европейска страна”, но може би не са му обяснили че имат в пред вид че се намира на континента Европа, а не че е страна с европейски стандарт. И тези малки деца там…. просто жалко, тъжно, абсурдно… каквото и да се каже ще е малко и недостатъчно. Предстои ми пътуване в чужбина… след това което видях.. само ще се моля да не изпадна в тяхното положение. Защо така биват потъпквани правата на хората, на невинните хора, а престъпниците, убийци, изнасилвачи и не знам още какви.. са на свобода и необезспокоявани?! :@

 8. Pingback: „Дом“ – Затвор Бусманци « Kiia's Blog
 9. Pingback: „Дом“ – Затвор Бусманци « Kiia's Blog
 10. Какво е един документален филм – истина за една лъжа, или лъжа за една истина?

  Във филма на Иван Кулеков за “Българският Гуантанамо” (излъчен в “Шоуто на Слави” )
  е показан мъж от Палестина на име “Тарик Адилсами”, който в отговор на въпрос
  “Защо сте тук?” отговаря “Не знам защо съм тук, не съм създавал никакви проблеми.”
  (Цитирам името и казаното от мъжа по блога на
  http://mayamarkov.wordpress.com/2010/02/14/prison_by_any_other_name/
  от където научих за съдържанието на филма.)

  Видео-запис може да се види тук
  http://www.youtube.com/user/MaryStewart0777#p/a/u/1/9tppwp7zXtY
  – репликата на човека от Палестина е към самия край, вижте кадрите от 9:06 нататък

  “Не знам защо съм тук, не съм създавал никакви проблеми.” …

  Обаче: този човек от Палестина всъщност лъже.

  Българските медии още през февруари 2009 г. публикуваха репортажи за това как същият човек – Тарек Адил Сами – се е държал хулигански и агресивно, като първо е извадил нож пред служителки от Българския Червен Кръст, а след това е влязъл и в съдебна зала по време на гледане на дело и с нищо непредизвикани от присъстващите свои хулигански действия е повредил два монитора и звукозаписна техника.
  Ето линкове към репортажите на български медии по случая
  http://www.dnevnik.bg/morski/2009/02/18/677314_bejanec_izpotroshi_sudebna_zala_na_varnenski_okrujen/

  http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=22174&arh_broy=19.02.2009

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=329851&audio_id=29532

  Така че, жалко за Кулеков – той е добър пример за това как дори човек, който уж има способността да мисли критично, понякога просто се предоверява…

 11. Az smqtam che daje im e malko na tiq grozni mangali….

  Trqbva da gi machkat oshte po zdravo…

 12. Pingback: Бусманци | ентелегентно

Comments are closed.