Кой и как се възползва от страданията на евреите?

“Струва ми се, че Холокоста не го изучават. Него го продават”
Равин Арнолд Волф*

Това е една от най-добрите книги на Норман Финкелщайн. Той е критикуван, заради обвиненията, които отправя срещу Израел. Въпреки това, неговото мнение е важно в научните среди, най-малко поради факта, че самият той е евреин от голяма фамилия.

Дълго време премислях дали да сложа българският превод, поради съображение, че това може да се приеме, като проява на антисемитизъм. Аз отричам да имам такива възгледи, макар да съм оспорвал значението на думата. Смятам, че книгата трябва да се оцени подобаващо от българската общественост, тъй като е един невероятно добър труд, написан от човек, преживял много перипетии в живота си и доказан учен.

Какво става, когато започне да се печели от страданието на собствения ти народ? Правилно ли е това да се използва смъртта на мнозина, за да се облагоденстват малцината, имащи полза от това. Корпорации, фирми, лични интереси- всички те печелят от смъртта на няколко милиона евреи през Втората световна война.

Авторът Норман Финкелщайн е син на оцелели от нацистките концлагери евреи. Показва как големите еврейски организации от САЩ и Израел превръщат Холокоста в печеливша индустрия, използваща всички средства за извличане на печалби. Чрез натиск и изнудване измъкват обезщетения за жертите на Холокоста, като за самите жертви отива само символична част от тях. Голямата плячка се разпределя главно между ционистките организации, техните ръководители и адвокати. Финкелщайн е един от утвърдените анализатори на Близкия изток, интервюта с него могат да се видят в едни от най-големите новинарски канали.

Книгата е публикувана за първи път на английски през 2000г., публикувана от издателство Версо, Лондон.
Превод от руски: bo_alexandrov@yahoo.com (Благодаря за предоставянето на превода!)

Изтегли книгата: тук!

* Цит. От книгата на Майкъл Бърнбаум “След трагедията и триумфа, Cambridge, 1990, стр. 45. Wolf- Хилъл – директора на Йейлския университет.

Comments are closed.