Кой и как се възползва от страданията на евреите?

“Струва ми се, че Холокоста не го изучават. Него го продават”
Равин Арнолд Волф*

Това е една от най-добрите книги на Норман Финкелщайн. Той е критикуван, заради обвиненията, които отправя срещу Израел. Въпреки това, неговото мнение е важно в научните среди, най-малко поради факта, че самият той е евреин от голяма фамилия.

Дълго време премислях дали да сложа българският превод, поради съображение, че това може да се приеме, като проява на антисемитизъм. Аз отричам да имам такива възгледи, макар да съм оспорвал значението на думата. Смятам, че книгата трябва да се оцени подобаващо от българската общественост, тъй като е един невероятно добър труд, написан от човек, преживял много перипетии в живота си и доказан учен.

Какво става, когато започне да се печели от страданието на собствения ти народ? Правилно ли е това да се използва смъртта на мнозина, за да се облагоденстват малцината, имащи полза от това. Корпорации, фирми, лични интереси- всички те печелят от смъртта на няколко милиона евреи през Втората световна война.

Авторът Норман Финкелщайн е син на оцелели от нацистките концлагери евреи. Показва как големите еврейски организации от САЩ и Израел превръщат Холокоста в печеливша индустрия, използваща всички средства за извличане на печалби. Чрез натиск и изнудване измъкват обезщетения за жертите на Холокоста, като за самите жертви отива само символична част от тях. Голямата плячка се разпределя главно между ционистките организации, техните ръководители и адвокати. Финкелщайн е един от утвърдените анализатори на Близкия изток, интервюта с него могат да се видят в едни от най-големите новинарски канали.

Книгата е публикувана за първи път на английски през 2000г., публикувана от издателство Версо, Лондон.
Превод от руски: bo_alexandrov@yahoo.com (Благодаря за предоставянето на превода!)

Изтегли книгата: тук!

* Цит. От книгата на Майкъл Бърнбаум “След трагедията и триумфа, Cambridge, 1990, стр. 45. Wolf- Хилъл – директора на Йейлския университет.

13 Replies to “Кой и как се възползва от страданията на евреите?”

 1. Сега остана и Финкелщайн да го обвинят в Антисеметизъм!

 2. Не съм запознат с цялата книга на г-т Финкелщайн, само с някои негови идеи. Ето неща, които ми направиха впечатление.

  “….Чрез натиск и изнудване измъкват обезщетения за жертите на Холокоста, като за самите жертви отива само символична част от тях. Голямата плячка се разпределя главно между ционистките организации, техните ръководители и адвокати…..”

  Репарациите, които Германия плаща след войната могат да се разделят на три групи. Репарации за Израел, репарации за ционистки организации и репарации са пострадали от Холокоста. За загиналите евреи естесвено нищо не е дадено(на техните роднини да речем).

  Според договора от 1952(1953) между Западна Германия и Израел първата се задължава да изплати на Тел Авив сумата 1.5 милиарда долара. До тази сума е стигнато след аритметика – 500000 по 3000. 500000 – броя на евреите, избягали от Германия след 1933, но само те. Избягали от окипураните от Германия територии не влизат в това споразумение, а пък и в което и да е. Та за всеки един от тези половин милион избягали евреи(като не всички са избягали в Израел) ФРГ плаща по 3000 долара за (цитирам) интеграцията им в израелското общество. Естествено тези хора избягали през 1933 не са живеели в палатки посредата на пустинята 20 години по-късно. Парите са изплащани в продължение на години, като са били важна част от бюджета на все още крехката израелска икономика. Та в този смисъл частично тези пари са спомогнали за изграждането на една силна и конкурентно способна израелска икономика, нищо, че съвсем на са били главната причина и че парите не са дадени директно на хората.

  Другата група са парите дадени за ционистки организации, като са похарчени за разни цели – основно финансиране на известен брой западни еврейски общности. Нещо което почна да се прави в България чак втората половина на 90-те години.

  Третата част са пари, плащани на всеки поотделно – всеки пострадал от Холокоста получава еднократно определена сума. Ограниченията вече не са държавни, български евреи, преследвани по време на войната също получават обезщетения. Получават ги от Германия, не от България, друга държава не поема отговорност за действията на правителствата от периода преди 1945. А е логично Румъния, Унгария, Словакия, Хърватска, Полша и Естония(целенасочено споменавам точно тези държави) да поемат пропорционална отговорност, сумарно вероятно би била равна с немската.

  Г-н Финкелщайн е евреин, тъй че хората биха казали, че е невъзможно да е антисемит. Дали е възможно или не и дали е или не е е въпрос на мнение, но ще запазя неутралитета в коментара си.

 3. Bernard Sidi,
  Освен да се запознаете с цялата книга…Става дума за измъкване на средства съвсем отделно от официалните репарации. Започват 30-40 години по-късно, като продължават и до сега. Притискат за пари Швейцарските банки, немските концерни, държавите от Централна и Източна Европа. Много е находчив начинът по който го правят. Приятно четене.

 4. Съжалявам, не бих дал и един лев за нищо написано от този г-н. Тъй като съм давал преди и бяха зле похарчени няколко долара. А и достатъчно глупости съм чел написани от него безплатно.

 5. Няма да дам лев защото съм на мнение, че от книгите на господина не може да се научи нищо. Той дава своето мнение, не някакви сензационни открития. Иначе давам левове само за неща, в които има качествена информация, а определен брой факти ми променят мнението. Но ако мнението ми е изградено на много факти, то тогава едно чуждо мнение едва ли би го променило. 🙂

 6. Ако имате време прегледайте тези материали http://www.youtube.com/watch?v=i-ndY4Rilyg дебат между Финкелсийн и Даршуиц, който е голям измамник и лъжец. На моменти не се сдържах от смях, въпреки че спорят за сериозни неща! Но искам да обърнете внимание как Норман разобличава лъжите и плагиатството на Даршуиц, който е сериозен ционист.
  Индустрията Холокост е страхотна книга, а Норман Финкелстийн наред с другите известни учени евреи антиционисти са дълбоко почитани от мен, тъй като не се страхуват да разкажат истината на света.
  Норман Финкелстийн в момента има десетгодишна забрана да влиза в Израел!

 7. Абе, някой видя ли къде ми отиде предния коментар. Уж го постнах, пък изчезна…

 8. Rate This
  При положение, че не сте чел нещо и нямате намеление да го четете, защо тогава вземате становище по него? Ако книгата беше написана 3години по-късно вътре щеше да е и България. За справка- линкът “еврейските имоти” от статията на авторът на сайта за посещението на премиера в Израел. С какво условие се обвързва членството на България в НАТО и ЕС. Можеда спокойно да се чете като продължение на книгата.

 9. Би трябвало всички коментари да се пускат…

  А Бернард, никой не те кара да четеш книгата или да даваш лев, тя е за непросветените хора:)

 10. tofo ме кара. 🙂
  Аз коменитарм конкретно неща, дали някоя организация е злоупотребила или не, не знам, но и няма да се учудя.

Comments are closed.