Нали ми казваш какво да правя

*Биби-така казват на израелския премиер Бенямин Нетаняху неговите близки приятели.

Прочетено в новини на БНР:

Не е за учудване, че особено активно е сътрудничеството между фирми от отбранителната промишленост на двете страни. Това са фирми, утвърдили се на международния пазар и сега те търсят нови форми на сътрудничество, които да им позволят взаимното внедряване на нови технологии, което ще ги направи по-конкурентоспособни на международния оръжеен пазар.

Въпреки, че Израел не бе доволен, Борисов посети и палестинските територии днес, като се предполага, че се е срещнал с лидера на палестинската автономия Махмуд Абас.

Много ме интересува това за оръжейните сделки. С любопитства ще следя именно тази част от българо-израелските отношения.

По-долу в същата статия четем:

Новото в тази визита е, че на масата на преговорите в Ерусалим Борисов сяда срещу партньорите си вече като премиер на държава – членка на ЕС. На практика разговорите се водят от Борисов и в качеството му на проводник на политиката на евросъюза към трети държави. В този контекст се вписват и включените в програмата на визитата му срещи в Рамала с президента на палестинската автономна власт Махмуд Абас и с премиера Салам Фаяд. Всичко това издига на качествено ново ниво значението на визитата и показва желанието на България да играе по-важна роля в политиката на ЕС към Близкия изток.

Определено е интересно как ще избият отношенията България-Израел. Ако България е проводник на ЕС, то вероятно трябва да признае, че Източен Йерусалим е окупиран и е част от палестинската територия. Също така да се съобщи официално, че заселническите поселения в Западния бряг са незаконни. Защото на практика това е сегашната позиция на ЕС. Да припомним и други факти, като този, че на среща на еврейските общности през 2002 г. един виден деец от еврейската общност в България, заявява, че “България не трябва да бъде приета в ЕС, ако не бъдат върнати еврейските имоти”. Дотук с признателен Израел. Евреите бягали от геноцида в Европа едва ли биха казали подобно нещо.

Нека си припомним, че Швеция дори бе на прага на скандал с Израел не само заради обвинения за незаконни трансплантации на органи, но и заради програмата си за мир между враждуващите страни, в която Йерусалим бе посочен за столица на бъдещата палестинска власт. След намесата на други европейски държави, тази програма бе улекотена, но все пак отношението на ЕС към Израел е друго от войната в Газа в началото на 2009 г. Интересно ми е дали Израел ще използва силните си позиции в България, за да спечели подкрепа в съюза. Ако това стане и друга държава ни попита за решенията ни, можем спокойно да заявим: “Нали така ни казват!.”

Comments are closed.