Според New York Times Сирия е в Топ 10 на най-желани туристически дестинации

“If you want to visit Damascus you have to live like Damascene”

В публикацията си “The 31 Places to Go in 2010” престижният вестник New York Times публикува интересни места, които трябва всеки да посети през 2010 г. На 7 място -прекрасният и древен Дамаск.

Столицата на Сирия с всяка година става все по-популярна дестинация за туристите от Запад, за което помага и отварянето на страната през последните две години. Това, което привлича мнозина туристи са бутиковите хотели, които са характерни за Стария град на сирийската столица. За последната година много от къщите в тази част на града бяха превърнати в boutique hotels, като съм ви представял един от тези хотели – Art House Hotel. Това е нещо, с което можеш да спечелиш много пари и очевидно дамаскините го разбират, след като дори моето семейство има идея да даде под наем къщата ни в Стария град. Cool!

Вече има няколко известни бутикови хотели в Дамаск, като едни от най-известните са Old Vine(в къща от 17 век) и Hanania(в къща от 18 век). По-долу може да видите снимки именно от Hanania, предпочитано място за много туристи, а предполагам ще стане и на тези от вас, решили да отседнат в Дамаск.

Ако решите да отседнете там, това са контактите на хотел “Ханания”, както и една карта за Стария град:

Damascus – Syria

Tel: + 963 11 543 69 90 / 91 / 92
Mobile: +963 949 946 246
Fax: +963 11 544 65 73

E-mail: info@hananiahotel.com

Друг красив и удобен хотел е Talisman Hotels. Прекрасна обстановка, макар и луксозна. Това са няколко хотела, които имат един и същи стил, отличаващ се с петте си звезди. Гостите биха се чувствали много удобно, като на първо място всички забележителности са близо. Но пет звезди говорят и за подобаваща категория заплащане.

Address:
Al Ameen Str.
Tal Elhijara
Damascus
Syria
E-mail:reservation@talismanhotels.com
Telephone:+963 11 5415379
Fax:+963 11 5433944

Има още няколко много известни бутикови хотели в Дамаск, като Beit Rumman (Къщата на нара) и Dar Al-Yasmine (Къщата на жасмина).

През 2008 г. бяхме поканени цялото семейство да отседним в един подобен хотел, но в Алепо, също в старата част на града и също бутиково хотелче. Беше невероятно приятно. Стаите имаха всичко, което ти е нужно, но в един стар стил обзаведени, типичен за тази част на света. Големи прозорци към двора на къщата, от които човек можеше да се наслаждава на портокалови дръвчета, хвърлящи сянката си над шандраванчето, типично за дворовете на големите къщи в Сирия.

Подобни хотели могат да бъдат както скъпи, така и с нормални за джоба на българина цени. Аз препоръчвам на всеки, който иска да посети Дамаск, да отседни в подобен хотел. Сигурен съм, че няма да съжалявате, а освен това ще усетите истинския дух на стария Дамаск. Смятам, че си заслужава.

Comments are closed.