Телефон 112 FAIL

Ако имате проблеми със здравето и сигурно ви е настигнал инфаркт, то тогава потърсете първо полицията или пожарната, и чак след това наберете телефон 112. Определено имате по-голям шанс да ви помогнат останалите, защото…телефон 112 има още да учи.

Според Vesti:

Шестте центъра от Националната система 112 са оборудвани с най-модерната компютърна и комуникационна техника. В тях успешно са внедрени информационно-комуникационните системи, чрез които се осъществява свързването на отделните служби както помежду им, така и между отделните областни градове.

Не е нищо лично, разбира се, но не може да не ми направи впечатление случка с телефон 112, която майка ми разказа, че е станала при спешност в дома за изоставени деца, където тя работи.

Сестра: -Добър ден! От ДМСГ (Дом за медико-социални грижи) се обаждаме. Има спешен случай. Става дума за увредено дете с висока температура, тираж, затруднено дишане и…

Оператор: -Добър ден! Моля кажете имената на детето. Колко е голямо, диагноза. (!?)

Сестра: (казват се имената) -Ама каква диагноза, аз не съм лекар!

Оператор: -Ами примерна диагноза…

Сестра: -Аз мога да ви кажа симптомите само…

Оператор: -Ами кажете ги.

Сестра: -Но аз ги казах.

Оператор:Момент само, ще ви свържа с лекаря.

Лекар:-Добър ден. Кажете за какво става въпрос (следва отново искане описанието на симптомите и диагнозата).

Сестра: -Но не мога да ви кажа диагноза, аз съм само сестра…

Лекар: (чува се гласът на оператора: “Аз попитах вече”, и лекарят, “Искам и аз да се уверя.”) -Добре прието.

Следва чакане от 45 минути, като през това време сестрите от дома за изоставени деца телефонират три пъти, за  да се провери къде е линейката. Детето се влошава още повече, случаят се смята за “случай с предимство“, заради спецификата на медицинското учреждение и здравето на детето.

Въпреки това, на обажданията, операторът отговаря така: “Момент, госпожо! Имаме и други случаи, не сте само вие. Имайте търпение, има задръстване.”

По случай този гаф на телефон 112, поздрав с това хот парче:

Все пак, детето се оправи в болницата. Макар и закъсняла, линейка е дошла за щастие на мъничето и сестрите, които се грижат за него.

Но нека за напред системата да работи по-добре при такива екстрени ситуации. Поне се надявам това да стане, тъй като идеята за единен телефон е добра.

София, България

Comments are closed.