4000 души посрещат Ел Барадей в Кайро

Снимка:Los Angeles Times

Хиляди египтяни се струпаха на международното летище в Кайро в петък, за да посрещнат бившия шеф на Международната агенция за атомна енергия, Мохамед ел Барадей.

Това е първото посещение на Ел Барадей в Египет, след като предаде поста в атомната агенция през ноември миналата година. Името му е спрягано от много лидери на опозицията да се изправи в президентските избори в Египет срещу властта на Народната демократична партия и лидерът й Хосни Мубарак.

Силите за сигурност не позволиха на хората да бъдат допуснати близо до летището, за да поздравят Барадей, а двама активисти на опозиционното движение “6 април” са задържани, заради рисуване на надписи по стени в Кайро с лозунги в подкрепа на Ел Барадей. И въпреки това, хиляди се стекоха, за да посрещнат Нобеловият лауреат за мир Мохамед Ел Барадей.

Кадри, предоставени от приятелите ми от Egyptian Chronicles

“Най-малко 4 000 души чакаха Ел Барадей въпреки заплахите на властите вчера и днес”, сподели Абдул Рахман Юсеф, координатор на кампанията на Ел Барадей в Избори 2011, “Това, което видях беше, че не присъстваха само политици, имаше изпълнители, писатели и хора от всички класи на египeтското общество.”
Eл Барадей заяви, че би желал да участва в изборите, при условие, че ще има справедлив мониторинг на гласуването.

Видео от Сара Кар от Daily News Egypt

Много египтяни се опасяват, че Хосни Мубарак ще наложи своя син Гамал, като следващ президент и единствен шанс може би е авторитетът на Барадей да промени политическия климат в страната.

София, България

Comments are closed.