Студенти към Амр Муса:Арабската лига ни предаде

Протестиращи студенти прекратиха лекцията на председателят на Арабската лига Амр Муса. Те осъдиха мълчаливото участие на Арабската лига в изграждането на Стената на срама (както и известен проектът на Хосни Мубарак за изграждането на стена при гр. Рафа, за да се блокира Газа).

Два плаката с надписи “Свобода за Газа…Свобода за Палестина” бяха разпънати в продължение на няколко минути, преди студентите да бъдат отведени от полицията. Арабската лига, в която участват 22 държави, все още не е осъдила строителството на стената, която обрича на абсолютно пълна блокада населението на Ивицата Газа. Опозицията в Египет също осъжда този строеж, като мнозина лидери нарекоха действията на Мубарак “предателски”. Всички студенти са от Американския университет в Бейрут.

Амр Муса заяви: “Те са прави-Ивицата не трябва да бъде изоставена.” Също така той заяви, че всичко около изграждането на тази стена е бизнес. “99% от арабските фирми отказват да работят с Израел. Ако един прозент го прави, то не означава нормализиране на отношенията с Израел.”, каза също Амр Муса.

А колко е вярно това? Докато се строи стената от арабски фирми, египетското правителство улеснява значително проекта, като доставя значително по-добър ток, строителни материали и разбира се, охрана. Ако Мубарак наистина искаше да бъде добър президент спокойно можеше да забрави проекта за 10 километровата стена, а не да затваря в затворите блогъри, изказали мнение срещу режима.

Снимки: Falastine Horra

София, България

Comments are closed.