Ислямът като заплаха – отново на мода? Дебат в "Червената къща"

26 февруари (петък) 2010, 18.30 ч.

Червена зала

Центърът за култура и дебат „Червената къща” съвместно със Сдружение „Позор” представят в рамките на филмовата поредица „Цветята на Корана”:

Ислямът като заплаха – отново на мода?

дебат, последван от прожекция

С подкрепата на фондация „Америка за България”.

А след дискусията:

20.00 ч.
Червена зала
Създай ми страна (Invente-Moi Un Pays) (реж. Каталина Вилар, Франция, 2006, 60 мин.)
На френски език, с български субтитри.
Вход: 3/2 лв.

Повече информация:

В края на 2009 г. мултикултурна Швейцария подложи на рeферендум въпроса за или против минаретата. Разгоря се сериозна дискусия „за” и „против” самата възможност въпроси, свързани с малцинствата в едно общество, да се подлагат на референдуми. Според симпатизантите на референдума това е начин политиката и управлението да отговарят на интереса на хората. Според критиците референдумът сам по себе си е опасен прецедент, защото дава шанс страховете от различните да предопределят политиките към тях, а по този начин дава и зелена светлина на ограничаването на религиозни и човешки малцинствени права. Дискусия за това основателни ли са опасенията от ислямската религия и какви могат да са последствията от отъджествяването на една религия със „заплаха”.

С участието на изследователи на исляма, арабисти, политолози от България, д-р Салех Брик (психолог от Унивeрситета в Дамаск) – „Психология на религиозното неприемане на другия”; Владимир Чуков (арабист) – “Имат ли национални особености интеграционните модели за исляма в Европа?”; Нидал Хлайф (докторант по история на киното) – “Образът на мюсюлманина в холивудското кино” и Руслан Трад (Форум за арабска култура) – “Религиозност и младежки субкултури”.

20.00 ч.

Червена зала

Създай ми страна (Invente-Moi Un Pays) (реж. Каталина Вилар, Франция, 2006, 60 мин.)

Учителката възлага на група деца на имигранти да измислят името на страната, в която искат да живеят. Хлапетата решават да вземат първите срички от родните им държави и така да съставят името на желаната страна. Безкрайно топъл филм за опитите на френските имигранти да се приобщят към местното общество.

София, България

Comments are closed.