(Update)На живо:Велинград, премиера на филма "Следи в пясъка" на Стилиян Иванов

Update 13 март, 23:40: Както писах по-рано през деня (това можете да прочетете в долните редове), аз съм в хотел “Абир”, където заедно със сирийска делегация от посолството на Сирия гледахме премиерата на филма “Следи в пясъка”. След самия филм последва официална вечеря, а утре очакваме към 10:30 сутринта да има среща с целия екип на филма, за въпроси и т.н. питания.

Мога да кажа, че вечерта мина прекрасно, а вечерята беше великолепна. Домакинът Мохамед Нажар се бе погрижил всички гости да се почустват удобно, а шведската маса бе богата. Не липсваха и танци, включително една туристическа група от Гърция се изяви на фона на добра гръцка музика, и това повдигна повече настроението.

По-рано през деня: В хотел “Абир” сме, в центъра на град Велинград, където очакваме премиерата на документалния филм на Стилиян Иванов, “Пътят на човешката цивилизация- следи в пясъка”.

Филмът разказва за Месопотамия и Леванта – Изтокът и Западът на Плодородния полумесец. Чрез задочния диалог между съвременен учен и древен калиграф, представяме клинописът от преди 5000 г. на царство Мари и Ибла; първата в света азбука от Угарит; храмовете на Ищар и Бел от Тел Халаф, Ендара и Палмира; живият език на Христос – арамейският, на който все още говорят в Маалюля; джамиите и пазарът на Дамаск.

От филма ще научим повече подробности за представата на древните жители за света, астрологията, секса, боговете… За първообраза на Дева Мария и Богът на Стария завет… За храната в наши дни, която са проготвяли още в III хил.пр.Хр.

В 19:00 започва прожекцията на този филм, който чакам с интерес. Тук съм заедно със сирийската делегация от посолството на страната в България, аз от своя страна съм представител на Форум за арабса култура. Има още официални гости, видях и бившия заместник-министър на външните работи, Радион Попов. Надявам се, че ще мога да взема интервю от автора на филма, Стилиян Иванов.

Очаквайте подробности след прожекцията!

София, България