Снимки и реакции след премиерата на "Следи в пясъка"

Сирия ще гледа български документален филм. Така вестник “24 часа” пиши относно премиерата на “Следи в пясъка”. По време на пресконференцията, която Стилиян Иванов свика в хотел “Абир”, Велинград, се научиха много интересни неща относно филма му “Следи в пясъка”, отнасящ се за древната история на Сирия. Едно от тях е, че същия този филм (който очаквам на DVD) ще бъде показан и в Сирия. Ето какво пише по случая и вестник “24 часа”:

“Ще поканим екипа и продуцента Деян Неделчев за втора част на филма, който да покаже съвременна Сирия”, казаха дипломати от посолството на страната у нас.

И още:

В една от сцените звучи езикът, на който Христос е проповядвал божието слово. Кадрите са от древни храмове, крепости, селища и оазиси в Сирия, които пазят артефакти отпреди 5 хилядолетия.

Именно заради това филмът ще бъде показан там и вече се превежда, обясни Мохамед Нажар от “Нажар травъл” по време на българската премиера в събота.

Впечатляваща е музиката от филма, за която всички мислехме, че е взета и сложена във филма, както често става. С интерес разбрахме, че автор е второкурсникът Георги Стрезов. Плочките, които писарят (Симеон Сълов) и изследователката държат в ръцете си, са досущ като истинските.

“Но са сувенири, купени от музея в Халеб. Въпреки това заблудиха и дежурния офицер на границата между Сирия и Турция. Той ни пусна чак след като пристигна експерт, който да ги прегледа”, каза режисьорът Стилиян Иванов. “Ако можеха и българските митници да работят така”, допълни операторът Мирослав Евдосиев.

Снимките са продължили 16 дни, като някои от тях са правени на 38-40 градуса в пустинята. Ето няколко снимки от пресконференцията в хотел “Абир”:

Очаквам голям успех за този документален филм. Стилиян Иванов е наистина добър в това, което прави и ако съдя по предишни негови продукции, “Следи в пясъка” ще е също така популярен.

София, България