Съобщение до пресата на МВнР на Палестинската автономия

Палестинска национална власт – Министерство на външните работи

Заявление за пресата

Вече четвърти пореден ден израелската окупационна армия държи затворен за палестинци Стария град в Ерусалим, забранява на богомолците да изпълняват своите религиозни ритуали и да упражняват правото си на свобода на убежденията и е наложила пълна блокада на Западния бряг. Същевременно групи израелски десни екстремисти се готвят за щурм на Свещения храмов хълм в Ерусалим и Стария град под предлог „възкресяване на храма”.

Министерството на външните работи на Палестинската национална власт, като приветства прогресивната позиция, изразена от американската администрация чрез изявленията на вицепрезидента на САЩ г-н Джоузеф Байдън и американския държавен секретар г-жа Хилари Клинтън, против колонизационните планове на окупираните палестински територии, подчертава следното:

1. Агресивните мерки, упражнявани от окупацията, имат за цел евреизирането на град Ерусалим, заличаването на неговия арабски, ислямски и християнски облик.

2. Масираната и ускорена заселническа колонизация утвърждава израелския план за изолиране на град Ерусалим от останалите окупирани палестински територии.

3. Палестинската национална власт призовава всички държави да се намесят спешно за прекратяване на едно ново престъпление, което държавата-окупатор планира да извърши спрямо ислямските и християнските светини.

4. Международната общност трябва да пристъпи към незабавно действие, за да сложи край на израелската бруталност и незачитане на международните закони и международното хуманитарно право, като поеме своята отговорност пред лицето на тези ежедневни престъпления, които се вършат спрямо палестинския народ. Очакваме от международната общност да работи за анулиране на последните израелски решения за изграждане на нови колонизационни единици в Източен Ерусалим и в останалите окупирани палестински територии.

14 март 2010 г. MOFA-PA