Защо САЩ не позволи на Сирия да има нормален интернет достъп?

Какво се случва в Министерството на финансиите на САЩ? Предишната седмица оттам дойде съобщение, че ще има облекчаване на санкциите върху онлайн комуникациите за Иран, Куба и Судан.

Прекрасни новини, но нещо липсва. Това са имената на Сирия и Северна Корея. През последната една година имаше множество дебати относно значимостта на интернет и развитието на комуникациите. От много време, съгласно законодателството на САЩ, има санкции към определени държави, за да бъдат наказани отделни режими. Тези мерки се налагат от Министерството на финансиите на САЩ, като и те определят фирмите на кои държави да предоставят софтуер и други услуги. Например за страни, като Иран, Сирия, Корея, Судан. Това включва предоставянето дори на браузъри, операционни системи, мейл услуги и т.н.

Google, Microsoft и Cisco бяха сред първите и основни фирми на които им бе казано да ограничат достъпа до техни услуги на граждани от страни в “черния списък”. През януари, Sourceforge също отряза достъпа на страни от този списък. Забраната дойде няколо дни след високопарната реч на Хилъри Клинтън за важността на интернет и, че всеки има право на достъп до световната мрежа. Всичко това не е случайност, а разликата между думите и реалността ядосаха много потребители от Близкия изток.

Много интересни са тези решения на администрацията на Обама. Като цяло контролът над интернет е добре дошъл за правителството на Иран, например, тъй като именно от интернет се организираха повечето бунтове на студентите миналата година. От друга страна САЩ бе от страните, които призоваваха за отварянето на интернет в Иран. Такъв бе случаят с Twitter, който бе ползван при протестите. При всички положения, потребителите са принудени да прибягват до алтернативни методи, за да използват пълноценно интернет. А сега идва решението да се освободят санкциите за интернет към Иран. Доста объркващи маневри.

И тук пък въпросът- само няколко седмици след избирането на посланика в Дамаск, Барак Обама остави Сирия отново, за пореден път, извън страните с олекотени санкции. Защо?

В своя статия New York Times твърди, че тези санкции не влияят на използването на интернет услугите в Сирия и Северна Корея. Това е малко вероятно, след като най-големите технологични компании в САЩ имат забрана да осигуряват достъп до своите сайтове и услуги от години. Потребленето на интернет в Сирия е 17% спрямо 32% в Иран. Политиката на САЩ обаче е различна за двете страни. Докато със Сирия текат преговори на най-високо ниво, то към Иран има враждебна политика, дори се говори за огромни санкции, надхвърлящи далеч простите технологични запори. При този случай, в крайна сметка, какво иска САЩ?

По материали на Лаура Пител от The Times of London, статия специално за Syria Comment.

София, България