На гости в Интидар…Мария Василева

В Интидар винаги съм искал да представям млади хора, които се занивамат интересни и важни неща. Именно подобни личности разбиват мнението, че в България има само безпътни младежи, които се боцкат и пият в 8 сутринта.

Запознавам ви с Мария Василева. Освен, че е колежка блогър, тя е и много дейна в различни проект, за които ще разберете в интервюто ми с нея. Познавам я от година сигурно, а чак сега успях да й измъкна разговор за нея самата. Преди да ви представя интервюто, прочетете част от нейните успехи, за които трябваше да се разтърся, защото тя е достатъчно възпитана, за да не се “фука”.

 • 24- 28. XI. 2008 : Участие в Майсторски бизнес клас по Мениджмънт
 • II- VI. 2008: Сертификат за участие в курс по Стратегически мениджмънт, организиран от Warsaw School of Economics и Deloitte (Полша)
 • 03/ 2008 : Участие в case study, подготвен и проведен от Azimutus Associates на тема „How much is SGH worth as a money-making business? University as a business – valuations and value creation“ и в още един, подготвен и проведен от Zeb/rolfes.schierenbeck.associates, на тема “ Development of a sales strategy for a financial institution“;
 • 05/ 2007: Трето място в студентска научна конференция към ИУ-Варна, при катедра МИО; тема на разработката: „Икономически аспекти на войната в Ирак“;
 • 05/ 2006 : Второ място в студентска научна конференция към ИУ-Варна, при катедра Макроикономика; тема на разработката: „Младежката безработица в България- проблеми, тенденции и перспективи“;
 • Обучения: : Selling Skills (3); Career Planning; Communication Skills; Team Working; Change Management; Cultural Understanding ; Time Management; HR Management; EQ
 • Международен опит:
 • VII -VII. 2009: Европейска доброволческа служба ( Познан, Полша)
 • 27- 30. X. 2008: „Meet Me in Diversity“, конференция посветена на междукултурния диалог; проведе се в Марибор, Словения
 • 15- 17. X. 2008: “European Youth Media Days 2008”, конференция, която се проведе в европейския парламент в Брюксел )
 • От IX 2007 до VI 2008: студент по програма Еразмус във Варшавския икономически университет- SGH;
 • 16- 25. II. 2007: участие в Global Boundaries- International Student Festival in Trondheim, Норвегия; тема на workshop-a Communication Barriers;погледни и тук.
 • 13-16. IV. 2006: участие в International Culture Preparation Seminar, Румъния; подготвен от АИЕСЕК Румъния;
 • IV. 2004: ученически обмен във Франция

Е, това е част от живота на младата българка Мария Василева(за всички нейни проекти и участия-този .pdf линк). А сега и интервюто с нея.

1. Къде си родена? Разкажи малко за себе си, къде си учила и учиш, и защо точно това?

Родена съм в „града- най-хубавия на земята” както Христо Фотев определя Бургас 🙂 Не бих живяла тук дълго, но където и да ме отведе случайността, трябва да е близо до морето. Любовта към морето никога не свършва. Завършила съм френска езикова гимназия, но за съжаление отдавна не говоря френски. След френската продължих в ИУ-Варна Международни икономически отношения, като една от 4-те години изкарах като Еразмус студент във Варшавския икономически университет.

Какво мога да кажа за мен… Имам дарба- да гледам винаги от положителната страна на нещата и много, много да се усмихвам. Обожавам и да подарявам усмивки. Вярвам, че животът е избор на желание.

2. Знам, че си пътувала и пътуваш много. Защо? И какво научаваш от тези пътувания?

Не обичам клишетата (кой ли ги обича), но е истина, че човекът е човек, когато е на път. Понякога дори няма значение за къде и за колко време пътуваш. Важно е само онова чувство… на минути запазени за себе си, на планове, на самоанализ ако искаш… Всяка случайна среща, всяко място ти дава някакво знание. Трудно ми е да го формулирам , но пътуванията променят. Обикновено за по-добро. И се връщаш по-мъдър. И познаваш себе си по-добре. Ако трябва да го кажа накратко- пътувам за да позная по-добре света и себе си.

3. Имаш няколко онлайн проекта, един от които е Re:thinking Education!. Разкажи за него и защо е важно да се подкрепи.

Това е проект, който обмислям още от 2006 година. Стартира като платформа, в която да споделям за различни конференции, обучения, програми, стипендии и пр., като малко по-малко се стигна и до интервюта с готини млади хора, които се интересуват от това, което се случва около тях и активно работят за промени в обществото. Млади хора, които могат да бъдат и са пример за подражание. Имам страшно много идеи, свързани с Re:Thinking Education- една от които, примерно, е намирането на спонсори за създаване на фонд за покриване на пътни разходи. Има много момичета и момчета, които са одобрени за дадена конференции в чужбина, но не могат да си покрият билета. Друга е серия обучения по училища за т.нар. soft skills & leadership seminars.

4.Тъй като проектите ти са важни, разкажи също и за YouthOnline – твоята роля в организацията и с какво се занимава тя.

Асоциация Младежка Медийна Мрежа е представител на European Youth Press за България. Аз се присъединих към организацията сравнително скоро- през есента, като сега съм International Relations Officer. АМММ е неправителствена организация с идеална цел, обединяваща над 400 млади журналисти и студенти в сферата на визуалните изкуства (кино и телевизия) и връзките с обществеността от 18 до 35г. от цялата страна.

Иска ми се да кажа нещо и за YouthMedia – това е един проект за създаване на европейска платформа за млади журналисти (и не само- media makers). Позволява споделянето на снимки, печатни материали, видео и радио подкаст. В момента тече и ново състезание.  На предното състезание в една от 4-те категории (за фотография)- наградата отиде при българин, който имаше възможност да посети Страсбург.

5.Трудно ли е да си активен в днешното общество? Да си млад в общество на възрастни.

Не, дори въобще. Трябва само да имаш желание, малко свободно време и да си убеден в каузата, за която се бориш. В България е пълно със страшно много активни младежи, които както се казва праят чудеса без почти никакво финансиране и на добра воля, водени единствено от желанието си да бъдат полезни и да правят нещо хубаво.

6.Имаш ли представа за Близкия изток? Ако да, къде би отишла в тази част на света-емирствата? Петра?

Единствено от снимки, разкази и филми. Близкия изток е сред мечтаните ми дестинации за бъдещи пътувания. Три месеца съм живяла с момичета и момчета от Израел, с които до днес поддържаме контакти и страшно много ми се иска да им отида на гости някой ден и да се „потопя” („полежа” 🙂 ) в Мъртво море. От там вече ако имам възможност бих направила едно хубаво пътешествие из всички страни в Близкия Изток. Страшно интересна ми е културата и историята на тези места. Единствено съжалявам за размириците и неразбирателствата между едни и други хора… Не искам да казвам кой е прав и кой не, просто си мисля, че не е толкова трудно всички да сме приятели.

7. Какво е твоето послание към читателите на Интидар?

Да вярвам в собствените си възможности и че всичко, което правят, дори да е нещо съвсем малко, може да води до реални положителни резултати. Да се опитват да излизат извън зоната си на комфорт, защото това е най-сигурния начин човек да се развива. И да не спират да се усмихват. Винаги.

София, България