134 училище,свастиките и паниката

На 21 срещу 22 март училището, в което се преподава иврит (и сигурно заради това го наричат “еврейското”) бе надраскано с надписи, които обиждат учащите в заведението. Бих искал да обърна внимание на този въпрос.

Аз съм учил в това училище в периода, когато ивритът бе незадължителен. Още тогава започнаха нападенията към училището. Стигна се дотам, че преди няколко години бяха хвърляни бомбички срещу сградата, а през определено време се драскат надписи. Когато аз бях ученик там, ученици от самото 134 училище бяха драскали свастики. Тази година тези надписи са по-различни и между другото – не са нацистки.

Миналата година по същото време пак се появиха надписи, но с далеч по стряскаща от идеологична насоченост. Но тази година медиите гръмнаха повече от обикновенно.

Ето един от надписите:

Снимка: Сайт на "Шалом"

И другият:

Може да видите репортажа на БНТ за случилото се. Сега, да си говорим направо. Някои факти покрай случилото се и неговото отразяване ме притесняват.

Днес е много лесно да бъдеш обвинен в антисемитизъм (казвам го от личен опит, тъй като са отправяли подобни думи към мен, въпреки, че никога не съм бил антисемит). На стената се вижда само една свастика, употребена за съвсем различен смисъл от този, който медиите разпространяват. От нищо не идва изводът, че делото е направено от нацисти или, че това е заплаха с расистка насоченост. Присъствието на свастиката означава много неща-тя може да се употреби, както за проява на идеологическа принадлежност, така и за критика. Според мен случаят е второто предположение. Присъствието на свастиката заявява осъждане на политиката на Израел спрямо палестинците. Нека да припомня, че много активисти срещу войната в Палестина изобразяват израелската армия със свастика, тъй като според тях Израел осъществява расистка политика спрямо неевреите.

Тълкуването на символите е нож с две остриета. Позволявам си да използвам този паразитен израз, тъй като точно описва ситуациата. В публикацията си относно надписите върху 134 училище, “Всеки ден” цитира изявлението на еврейската организация “Шалом”:

(…)който сее омраза днес, жъне бури утре(…)

Не мога да го кажа по-добре. Така е, г-н Бенвенисти. Как бихме могли да си обясним тази агресия? Израел от няколко дни атакува в Западния бряг, Йерусалим и Газа. За тези, които не следят новините, нека напомня, че над 100 души са ранените за последните четири дни, като убитите са 6. Надписите може да са направени от всеки, но те са с политическа, а не с расистка насоченост.

Много добре казано е в сайта на БНТ:

Еврейското училище в столицата осъмна тази сутрин в свастики, изразяващи агресивни нападки срещу политиката на държавата Израел.

Трябва да има адекватно тълкуване на символите, тъй като това може да доведе до получаване на грешна информация в обществото. Интересно е, че се вижда знакът на анархистите (буквата А). Заради това, на техния сайт бе пуснато изявление, което казва:

Автономна група “АнархоСъпротива” изразява гневното си възмущение от изрисуваните надписи по стените на 134-то СОУ “Димчо Дебелянов” в гр. София от вчера и използването на знака А, символизиращ идеите на анархизма, в комбинация с анти-еврейски послания, символи и свастики.

Ние заявяваме, че “АнархоСъпротива” не подкрепя това гнусно деяние. Нашата критика към политиката на държавата Израел не е тайна, но ние никога не бихме свързали това с едно училище, където единствените морално потърпевши са малки деца и техните родители. Ако искаме да изразим отношение към държавата Израел, и подчертаваме – не към хората с еврейски произход – бихме го направили пред представителите на това правителство – Посолството на Израел в България.

Изрисуването на едно училище няма да реши проблема. Аз съм против подобни изяви и смятам, че хората, които са ги направили, действат само срещу каузата на Палестина. Искрено се надявам, че действията на тези хора няма да бъдат обвързани с палестинската общност или активистите за свободна Палестина, кауза, която никога не е отричала съществуването на евреите. Подобен акт хвърля сянка върху усилията на много други хора. Страхувам се, обаче, че надписите ще продължат, докато има напрежение в Палестина.

Comments are closed.