Древния въпрос – „Яйцето или кокошката"

Гост-автор Александър АЛЕКСАНДРОВ, психолог

След потресаващия случай в Дряново си позволявам да изкажа мнение.

Ако се поровиш  и питаш лично (както направих аз, сред близки и не чак толкова  близки хора), стигаш до следните диференциирани становища по темата…”Колко бездомни кучета бяха нахапани, защо не се взе отношение”, „Изверга на съд”, цитиране на закони в защита на животните и и т.н.


Някой замисля ли се как се стигна до тук? – НЕ!

Отговорът

Защото всеки  пострадал, лично или не, има отношение, но рядко предприема действие по темата (т.е. по всички уж интересуващи го теми)

Въпросите

До кога ще търпим хората с проблемна психика да се разхождат без да получават необходимата им помощ?  До кога ще се извиняваме, че те не я получават защото не я търсят, а ако не я, никой не може да им я наложи? Винаги се намира някой, който да каже „Да, но бездомните кучета хапят случайни минувачи”. Макар и случая да не е такъв, все още няма статистика, какъв е процентът са ухапаните от бездомни, кучета и какъв е същият -при ухапаните от домашни кучета, която статистика да затвори устата на този пословичен спор? Дори и да я, кой би си позволил дебата – Защо домашно отглеждано куче напада…или защо едно бездомно го прави…Просто никой не го интересува…..Докато…Не се случи поредният инцидент…

Така деятелят е малко или много извинен за деянията си и ще бъде оповестен като човек с тежко минало, ако някой въобще се занимае със случая…а осакатеното животно (може и човек да е), ще стои и ще бере душа (…)


ВЕЧНИЯТ ДЕБАТ КОКОШКАТА  ИЛИ ЯЙЦЕТО

Ние ли предизвикахме  кучето или то нас?

Без да навлизаме  в дербите на психологията знаем  теорията за ученето…Човек възприема  поведенията от средата и така формира отношението си към света…Тази теория в основата си произлиза от еволюцията и поведението на животинските индивиди (Дарвин, а и в частност може да се разгледа и теорията на Павлов).

Добре де, питам  аз…..ако човекът като сложен индивид подчинен на същата тази теория (защто той е обясняван чрез нея дълги години) може да бъде агресор, защо едно малтретирано животно, да не напада хора?

[vodpod id=Video.3318555&w=425&h=350&fv=media_id%3D60770415%26amp%3Bad_file%3Dnoad%26amp%3Bautostart%3Dfalse]

Решения

Ще се извиним със законите – необхватна тема, която позволява законово, психически нездравите (НО ОПАСНИ ХОРА), да се разхождат като свободно циркулиращи електрони, които виждаме всеки ден, в което няма нищо лошо ако не започнем да ги виждаме масово в медиите с поредните им деяния…

На предполагаемия касапин за сега мярката е 1000лв. (според интернет източници). 1000 лв, според закона, струва осакатяването на едно същество неподозиращо за междуособията на хората (това е основната, за садизма от негова страна причина според версията на полицията). Помислете, какво се случва ако той я спази…..Аз лично ще си прибера животните….

Моето решение

Хората  с такива деяния не могат да бъдат  оправдавани! Лекувани, рехабилитирани и всичко друго да, но не и оставени без последствия!

София, България

Comments are closed.