Огън от небето-WikiLeaks разкрива скандално видео от Ирак

Максим Проданов

Сайтът WikiLeaks.org, известен с анонимното публикуване на секретни материали свързани с корупция, измами и злоупотреби по цял свят, разкри скандален видео материал от 2007 г., показващ как американски хеликоптер AH-64 Apache открива огън върху тълпа от хора в Багдад. Между тях са мъже, деца, репортер от Reuters и страничен човек, дошъл да помогне на пострадалите.

В записа, който Reuters още през 2007 г. настояваше да получи, се вижда как пилотът на хеликоптера моли своите началници да открие огън под предлог, че вижда 5-6 човека с автомати и РПГ. Но от видеото се вижда, че това съвсем не е вярно. След като получава бързо разрешение, пилотът открива картечен огън по хората, част от които успяват да се измъкнат. Хеликоптерът бързо елиминира един по един малкото оцелели. Екипажът открито се забавлява на кървавата сцена: “Виж ги тези мъртви копелета”, казва един от военните, а колегите му го поздравяват за добрата стрелба. Когато БТР прегазва един от труповете, те се разсмиват. (…)

На мястото спира човек с микробус, който се опитва да помогне на пострадалите, но военните го засипват с огън. В последствие се оказва, че това е обикновен самарянин, водещ децата си на частни уроци. Когато откриват двете му кървящи деца в микробуса, военните казват: “те са си виновни, че водят деца на бойното поле”.

През 2007 г. Пентагонът излезе със следното съобщение за случилото се:

“Американски военни извършваха проверка и бяха нападнати от картечен и ракетен огън, след което повикаха подкрепления и хеликоптери. В последвалата битка двама служители на Ройтерс и девет бунтовници бяха убити. Няма спор, че коалиционните части очевидно участваха в битка с враждебни сили”

17 Replies to “Огън от небето-WikiLeaks разкрива скандално видео от Ирак”

 1. точно преди половин час и аз го изгледах цялото – най-потресаваща е безпардонността и наглостта, която ясно се чува (за онези, които не чуват добре, от WikiLeaks са добавили субове); толкова съм възмутена, че направо нямам думи..

 2. Не разбирам садизма на тези хора. Това не е нормално дори и във война. Някой ден ще отговарят за делата си…

 3. Аз просто седях и гледах безмълвно. А знаете ли кое е най-лошото? Че подобни случаи има още…

 4. Ами да, това е един от стотиците случаи, които успяват да изплуват. Един господ знае какви ужаси са заснети още, но никога няма да достигнат до обществеността.

 5. оо, на същото мнение съм – 100% има още много такива случаи (кои заснети, кои – не); предполагам, че както досега, просто отвреме навреме ще изплува по някое парченце истина, колкото да разбуни обществеността.. 😕

 6. Pingback: Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи « #Intidar
 7. Pingback: WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона « #Intidar
 8. Нима има още слепци и безумци, вярващи на ярката примамлива табела, перфектната опаковка!?!?!?!?!
  Това е американската свобода Господа!!!
  Това е бъдещата свтовна демокрация!!! Останаха малко места по света, които все още противостоят, и затрудняват продукта да бъде превърнат в понопол… но.. всичко с времето си!!!

 9. Pingback: Иракските военни дневници – най-големият удар на WikiLeaks | Без Лого
 10. истината е винаги първата жертва във всяка една война. видеото е потресаващо

 11. Това очаква всички страни и мирните им граждани,които се противопоставят на най-големият терорист в света САЩ и техните алчни управници.Те създадоха Осама бил Ладен и там всякакви терористични организации като “Ал Кайда” и много много други,за да могат да нахлуят там уж да се справят с тях,а всъщност зада могат да контролират нефта(ИРАК) и опиума(Афганистан) и да си изпробват новите технологии в оръжията за масово поражение.СМЪРТ ЗА АМЕРИКА!!!

 12. Ако САЩ погине, къде ще отидат американците? Искате ли ги в мазетата си?

Comments are closed.