Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи

Пентагонът издирва основателя на сайта WikiLeaks, Джулиан Асанж, публикувал скандалния видеоклип Collateral Murder, разкриващ въздушен удар върху репортери в Ирак, за който писахме преди два месеца.

Става дума за планираното публикуване на стотици вътрешни разговори, засягащи правителства и лидери в Близкия изток . В статия на американския новинарски сайт The Daily Beast се съобщава, че служители на Пентагона търсят местонахождението на често пътуващия между Австралия и САЩ журналист, за да “се свържат с него и да го убедят да не публикува документите”. Известният военен анализатор Даниел Елсберг, публикувал скандални документи за Виетнам казва пред Daily Beast: “Асанж е в опасност” и добавя, че сам е бил мишена на “ударен отряд” със заповед да бъде “изваден от строя”. Според него подобни документи биха могли да злепоставят американската дипломация, но не и да застрашат националната сигурност. Съветът, който Елсберг дава на Асанж е да стои далеч от САЩ и да продължава с дейността си.

Преди няколко дни Пентагонът задържа и един от информаторите на WikiLeaks – 22-годишният военнослужещ Брадли Манинг, който в момента е под арест в американска база в Кувейт.

Максим Проданов

Comments are closed.