Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи

Пентагонът издирва основателя на сайта WikiLeaks, Джулиан Асанж, публикувал скандалния видеоклип Collateral Murder, разкриващ въздушен удар върху репортери в Ирак, за който писахме преди два месеца.

Става дума за планираното публикуване на стотици вътрешни разговори, засягащи правителства и лидери в Близкия изток . В статия на американския новинарски сайт The Daily Beast се съобщава, че служители на Пентагона търсят местонахождението на често пътуващия между Австралия и САЩ журналист, за да “се свържат с него и да го убедят да не публикува документите”. Известният военен анализатор Даниел Елсберг, публикувал скандални документи за Виетнам казва пред Daily Beast: “Асанж е в опасност” и добавя, че сам е бил мишена на “ударен отряд” със заповед да бъде “изваден от строя”. Според него подобни документи биха могли да злепоставят американската дипломация, но не и да застрашат националната сигурност. Съветът, който Елсберг дава на Асанж е да стои далеч от САЩ и да продължава с дейността си.

Преди няколко дни Пентагонът задържа и един от информаторите на WikiLeaks – 22-годишният военнослужещ Брадли Манинг, който в момента е под арест в американска база в Кувейт.

Максим Проданов

3 Replies to “Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи”

  1. Това ми напомня за случая с журналистката Хелън Томас (http://bnt.bg/bg/news/view/30466/helyn_tomas_se_otkaza_ot_aktivna_jurnalistika_sled_antievrejsko_izkazvane) ,която бе осъдена на професионална и обществена смърт,заради политически некоректно изказване,несъобразено с едно от най-неприкосновените табута в американското общество.Изглежда състоянието на свободата на словото в САЩ не е цветущо,както се опитват да ни убедят някои сили,и в него съществуват твърде деликатни и недосегаеми теми,чието засягане не е здравословно.Но за съжаление от това страда истината…

  2. Pingback: WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона « #Intidar
  3. Pingback: Иракските военни дневници – най-големият удар на WikiLeaks | Без Лого

Comments are closed.