Ако пътувате в Близкия изток,вземете си дъждобран

Вчера сирийската столица Дамаск беше залята от дъжд.Той доведе със себе си много зеленина – нещо, което трябва да се види, защото е наистина рядко, а когато го има е много красиво. Но с тази зеленина идва и опасността от наводнения. Статията от Syria News твърди, че:

Управлението за метеорологични прогнози съобщи, че в много райони е имало поройни дъждове в резултат на разпространението на областта с ниско атмосферно налягане, съпроводена със студена и влажна въздушна маса.

От управлението посочват, че в областта Айн Ейду в провинция Латакия са регистрирани валежни количества от 280 мм.

Положението в Египет също е много сериозно, като са отменени всички полети, а в следващите 72 часа метеоролозите не обещават голямо подобряване на обстановката в страната. Египетският блог Egyptian Chronicles пусна две публикации (1,2) с видео материали от поройните дъждове. Град Александрия буквално бе залят от водата:

Статиите, съдържащи критика към управляващите в Кайро, напомнят на нещо познато от друго скорошно бедствие – пожарите в Израел. От израелския блог Promised Land бяха отправени искрени обвинения към властта, че не е направила достатъчно, за да овладее пожара. Мнението на автора, известен журналист в Тел Авив, бе подкрепено от редица други блогъри и граждански инициативи. Главното запитване в Израел и Египет е едно – защо се отделя толкова много за оръжие, техника и самолети, а няма един свестен спасителен хеликоптер или отводнителен канал?

Отговорът е ясен- в този район обичат да си играят на войници.

Comments are closed.