Кои са най-популярните арабски градове според Facebook?

Дубай (ОАЕ) е най-популярният арабски град във Facebook с близо 650 000 фена, Бейрут (Ливан) е на второ място с повече от 414 000 души, следван от Казабланка (Мароко) с 232 000, Йерусалим с 211 000 и Джеда (С.Арабия) на пето място с 185 000 фена.

Броят на феновете е съставен от няколко различни фен страници, свързани със самия град, магазините в него, места за живеене или просто реклама.

На 6-то място се нарежда столицата на Йордания, Аман, с 115 000 фена, следван от Мека (С.Арабия) с 111 185, Медина (С.Арабия) с 98 107 души. На девето място идва Абу Даби (ОАЕ) с 66 992 души и Кайро на десето място с 63 508.

Можете да следите страниците ми във Facebook, посветени на Дамаск (9 200 души) и Сирия (създадена на български, сега са 160 души) 🙂

Enhanced by Zemanta

15 Replies to “Кои са най-популярните арабски градове според Facebook?”

 1. Шокиран съм, не мога да повярвам, че Махарде не е в списъка 🙁

  😀

 2. Защо Йерусалим е в списъка? Нито е в арабска държава, нито в последните 100-150 години има арабско мнозинство. 🙂

 3. Когато последно бях там беше столица на Израел. Последно като проверих държава Палестина не е имало в историята, нито арабско мнозинство в града в последния век. 🙂 Но нали трябваше поне да правим разграничение Източен-Западен? Или целия е палестински? Поне аз така интерпретирам наричането на целия град “арабски”.

 4. Ами явно иде реч за палестинската му част. Аз поне така го интерпретирам. 🙂 А иначе при положение, че в историята Палестина я няма като държава не е нещо непоправимо, то и Израел го нямаше… И за последния век, ако имаш предвид 21ви – прав си..

 5. Последния век = последните сто години. Държава Израел е имало и преди, има и сега. Държава Палестина никога не е имало, все още няма.
  Приемам, че наричате източната част на Йерусалим палестински град. Добре, но защо тогава е наречен с еврейското си име (Йерусалим)? Арабското име е ал-Кудс, но повечето хора го знаят според еврейското му име. Така е наречен и по-горе.

 6. Да, Тайван (РК), Китай (НРК), Словакия, Лихтенщайн, двете Кореи и Армения също. Но е държава – със собствена икономика, съдилища, полиция, данъчни власти, избори, парламент, закони, валута и т.н. Казвайки това, държава Палестина няма и никога в човешката история не е имало. Това дали някой си е сложил подписа или не не я прави повече или по-малко държава.

  Но, добре, градът може и да е арабски. Вярно, няма арабско мнозинство (през последните 150 години евреите са повече). Вярно, не е администриран от арабската държава. Но, както и да е – да го наречем арабски град. Тогава няма да е Йерусалим, а ал-Кудс.

 7. Милитеро, то и Палестина не е Филистийн на български, нито Бавария е Байерн, нито Париж е Пари и т.н.
  На английски Ерусалим е Джерусалим, това не означава нищо.
  Прав си, че в момента Ерусалим не е администриран от Палестина. Но причина за това е едностранното анексиране от страна на Израел, което според международната общност е незаконно. Не случайно посолствата се намират в Тел Авив.

  А това, че градът все повече загубва своя арабски облик се държи на дългодишна много тъжна политика на “юдеизиране“ на града.

  1. Добре, но това не е транслитериране на името. Не е като Вашингтон и Уошингтън, това са две отделни имена. Пример – София, Сердика, Средец. Или Санкт Петербург – Ленинград. На иврит Йерусалим е Йерушалайм, транслитерирано на арабски не е ал-Кудс.

 8. Милитеро,
  Не са 150г, а наполовина. Херцел е поставил основите на самия ционизъм преди 110г. До Балфурската декларация през 1917 дори не се е знаело къде ще се гради еврейска държава. Та до четвъртата алия, евреите в Йерусалим са съвсем малка част. Чак след 30-те години и най-вече в резултат на ВСВ в Йерусалим се преселват много евреи, но и тогава май не са мнозинство.

 9. Донякъде си прав, Тофо, през 30-те години евреите стават пълно мнозинство в града, но още от средата на 19-ти век са повече от мюсюлманите. Като тогава не е имало ционизъм. Мюсюлманите не са били мнозинство в този град пък от 200 години.

  В този блог преди време се оспорваше Йерусалим като столица на Израел. Добре, не е призната от ООН. Добре, има разделение Източен-Западен Йерусалим. Или това трябва да се приложи тук, или да се абстрахираме от политиката и да видим кое прилагателно по-добре пасва. Градът не е арабски, тъй като от 200 години няма арабско мнозинство, от 150 години евреите са повече, а от 80 години пък са мнозинство. Градът на Давид не е наречен и с арабското си име.

 10. Пак ке започва с безумните спорове между хора,които защитават Палестина и онези,които помагат на израелската позиция. Е,няма да стигнем до никъде. Бернард няма да ни убеди,че Йерусалим е израелски град, нито ние ще го убедим, че арабите имат права най-малкото върху Източен Йерусалим-разбира се, без построените селища,които трябва да бъдат разрушени.

  Класацията за мен си е много добре, предвид факта,че международното признание по отношение на изралската позиция за столица и палестинската, клони най-вече към палестинската. Дори САЩ не признава Йерусалим за столица на Израел. Смятам, че просто си чешаме езиците в момента.

 11. Добре, няма лошо. Да го наречем Източен Йерусалим, да го наречем ал-Кудс ако ще се хващаме за ООН. Няма лошо. Но от културна и историческа гледна точка е просто грешно да наречем града арабски.

Comments are closed.