Тази книга трябва да се представи и в България

Не толкова отдавна ви представих един интересен човек, Сирус Фаривар. Той работи в “Дойче веле”, където има свое предаване за технологии, “Спектър”. Завърши наскоро книгата си The Internet of Elsewhere, която проследява развитието на Интернет, както в световното отношение, така и в отделни точки на света, които Сирус е избрал съвсем нарочно. Това са Иран, Южна Корея, Сенегал и Естония.

Тази книга е от онези проекти, които се спонсорират сами. Не разчитат на доброто настроение на някой, за да вървят нещата или пък зависи от медии. В случая става дума буквално за активизъм, свързан със свободата на словото, развитието на технологиите и как те могат да помогнат на обществото. През обектива на културата, книгата “Интернет на други места” (буквален превод на The Internet of Elsewhere) е посветена на ролята на Интернет като катализатор за промяна в комуникацията, политиката и икономиката. Автор е моят приятел Сирус Фаривар. В тази книга той изследва историята и развитието на Интернет е ефектът му в четири различни общества – иранското, естонското, корейското и сенегалското.

Внимателно обрисува web пионерите в четирите страни, като в същото време описва и средата, в която всеки от тях работи. В края на краищата, посочва Сирус, въпреки успихите на Калифорния в областта на Интернет и разпространението на компании, като Apple и Google, в някои райони на САЩ все още са много назад в сравнение с други части на света.

Изненада ли е това? The Internet of Elsewhere поднася редица интересни факти, като:

  • Skype е измислен в Естония, същата страна, в която се разработва digital ID system и електронното гласуване;
  • Южна Корея е страната с най-много кабели на територията си, с по-бърз и по-евтин широколентов достъп от която и да е точка в САЩ;
  • Сенегал отбелязва най-бързи темпове от всички страни на юг от Сахара в употребата на Интернет

В следващите два видео материала на Transformation Thinkers, Сирус Фаривар разказва за работата си:

В този ред на мисли смятам, че е нужно тази книга един ден да се представи и в България. Говорих със Сирус, който няма нищо против и дори смята, че ще е интересно на хората, които се занимават с технологии тук в България.

Разбира се, трябва добро представяне. В момента той обмисля обиколка в няколко страни, където има интерес към изданието.

Enhanced by Zemanta