Страхът на един диктатор

Когато осъзнаваш, че системата ти пропада и жалките ти опити да я спасиш остават безплодни, тогава започва репресията. Такъв е проблемът в Беларус, който още седи заключен в оковите на един определено болен човек. Той не изповядва никаква доктрина, няма политически виждания, освен своите лични. Всички биват гонени от властта, включително социалисти, които искат демократични промени в страната.

Страната е притискана от две страни- западна и руска- всяка, от които има своите лични причини. Западът вижда в Беларус врата към притискане на руските интереси в района, а Москва използва Лукашенко единствено като кукла на конци. Не от любов към някакви политически пристрастия, на Русия не й пука за Беларус или каква доктрина изповядва населението му. Важно е да има човек, който изпълнява и трябва да се разбере, че тук не става дума за комунизъм, КГБ или старите структури на властите в СССР. Беларус има лошата съдба да се намира на това място, където е и да е управлявана от човек, удобен за Запада и Русия. За САЩ Лукашенко е идеален образ, който дискредитира Руската федерация, а за Москва той служи, за да се балансират силите около Украйна, Полша и останалите страни в района.

В Беларус положението в момента е повече от критично, като властите затъмняват медийния поток и малко може да се разбере какво става в страната. След последните избори, вчера имаше сблъсъци с полицията в Минск, а след това започнаха арести на активисти, най-вече от Беларуската социалдемократическа партия, която е в опозиция на президента Лукашенко.

В момента мейл адресът на младежката организация на Беларуската Социалдемократическа партия, която плаща висока цена за опозиционната си позиция, очаквано не работи. В същото време, съобщение от Волга Исайкина, зам.-председател на секцията по международни отношения на БСДП, бе разпространено от групата във Facebook на активистите на Европейските социалисти и предизвика още по-мрачни прогнози за случващото се в Беларус.

Чудесно е да усетим, че не сме сами!

Бих искала да ви предоставя няколко пресни новини от това, което се случва днес в Беларус.

Днес голяма част от политическите активисти бяха арестувани в своите офиси или домове.

Лукашенко изнесе дълга реч (три часа) в ефир, като използва всички основни телевизионни и радио канали, включително и тези, които са обвинени в злоупотреби срещу властта и техните собственици са в затвора сега. Има слухове, че ще бъдат измъчвани, но не знаем дали това е истина или просто разпространявано мнение сред населението.

Не знам дали знаете този факт, но в Беларус има 0% опозиция в парламента. Тук имаше парламентарни избори преди няколко години и организацията ни работи при много тежки условия. Имаме огромна подкрепа от хората, които са недоволни от управлението на диктатора и искат демократични промени в Беларус. Но нашият кандидат има малък процент подкрепа в сравнение с подкрепяните от Лукашенко личности. Най-жалкото е, че последните честни избори бяха проведени през 1994 г…

Поздрави, Волга.

4 Replies to “Страхът на един диктатор”

 1. Кусурите на Лукашенко са безброй, но най-важните са:

  – безработицата е под 5%;
  – индустрията на страната не е съсипана (БелАЗ е на трето място в света! Ужас!)
  – местната валута е като китайския юан обезпечена със стоки (за разлика от еврото и долара);
  – образованието и здравеопазванет о още са безплатни;
  – токът, водата, парното и т.н още са на символични цени;
  – чужди инвестиции се допускат само в производството, срещу план за работа. Може и банка да отвориш, но без да изнасяш влоговете на хората в чужбина. Ха познайте колко чужди банки има.
  – по телевизията не се допускат порнография, наркотици и кървища. Рокендрол може.
  – Минск е неописуемо чист. Няма мазни хартии и кофички със сламки по тротоарите, няма бездомни псета, няма бездомни хора, няма проститутки – бе много работи няма;
  – и най-лошото – хората си го харесват и упорито не щат внос на мутродемокрация и мизерия.
  http://krizata.blog.bg/novini/2010/12/07/tainata-na-belaruskoto-ikonomichesko-chudo.647212

  1. Да,това са достойнствата на режима, така е. Но Лукашенко абсолютно премахва свободата да изразиш опозиционно мнение. Има доста хора, които не го харесват и плащат за това скъпо. В случая-как чистите улици ще платят цената на затвора?

 2. Русия сама по себе си е доста скапана държава, с тоталитарно-държаща се (но парадоксално – избрана демократично) власт. Путин си е кука. Не мисля, че на “Запада” (САЩ или ЕС?) им е “нужен” Беларус за тази цел, а и на защо изобщо стигаме до извода, че подкрепят режима?

  Диведи е изброил някои от плюсовете на тоталитарната власт, но те се ограничават кажи-режи само до столицата, която е не представителен примере за цялата държава. В селата е мизерия. Не че е у нас не е, но статията критикува липсата на свобода в държавата, Диведи, а не административните и икономическите похвати.

Comments are closed.