Остри реакции в арабския свят след атентата в Александрия

Реакциите в Египет и арабските страни след атентата в Александрия са еднозначни-остро осъждане на подобни акции. Президентът Хосни Мубарак се закани да “отсече главата на змията”, с което заплаши салафитската група, че действията им няма да останат ненаказани.

По Al Jazeera Arabic текат постоянно съобщения от зрители, които изразяват съпричастие към загиналите, както и, че страната не трябва да се поддава на провокации.

Опозицията в Египет, начело с Мохамед Барадей, обвини правителството на Хосни Мубарак, че не е осигурило защита на гражданите си. “Мюсюлмански братя” осъдиха атентата в официално изявление. Партията Ghad, начело с опозиционера Айман Нур, издаде декларация, в която обвинява министъра на вътрешните работи на Египет, Хабиб ал Адли, че не е обърнал внимание на сигурността и заплахите от екстремистки групировки.

Повечето арабски страни вече са изпратили своите съболезнования на Египет, като медиите подчертават писмото от сирийската държавата, като се има предвид леда между Кайро и Дамаск.

Много потребители във Facebook и Twitter смениха профилните си снимки с тази, изразяваща съпричастие към загиналите, както и призив да не се допуска междурелигиозно напрежение.
Има инициатива на блогъри призоваваща мюсюлмани да се включят на следващата християнската литургия на 7 януари. Също така има създадени пунктове за кръводаряване.

12 Replies to “Остри реакции в арабския свят след атентата в Александрия”

 1. За избягване на междурелигиозното напрежение , двамата вътрешни министри са се споразумели да се поеме отговорността от съответните групировки по официален път.Така ще могат да се реабилитират посредством кръводаряване и да бъде избегнат по-нататъшен сблъсък-Което не решава въпроса радикално.Но все пак е крачка в позитивна посока.

 2. Египетското правителство е неспособно да пипа “меко”. В държавата цари полицейщина и за съжаление всеки опит на държавата да разгроми подобни организации неминуемо ще свали престижа на властта и ще засили симпатиите към ислямистите. Обществеността може официално да се обяви против атентатите, но египетските власти ще убият няколко души в хода на “разследването”, а всеки техен роднина става потенциален атентатор. Това важи за целия свят и всяка държава, но още по-силно за авторитарни, полицейски държави като Египет.

 3. Колкото до Мюсюлманското братсво – негови членове рядко правят атентати. Ръководството е достатъчно хитро да създаде малки групировки когато е изгодно, те да извършат серия атентати, а братството да се отрече публично от тях и да заклейми действията им. По този начин организацията се превръща в универсален религиозен умиротворител (откъде ли може да е познато това на българската публика!?). Египетското мюсюлманско братство само по себе си не е агресивно, но от него произлизат едни от най-кръвожадните и крайни екстремистки групировки в Близкия Изток.

 4. Не можеше ли да напишеш един коментар? Както и да е. Правителството в Египет не си е свършило работата. Полицейщината е показна, но реално групировките са много дейни, особено салафитските. Най-вероятно са те извършители на атентата, те заплашиха още в петък, когато имаха митинг в Кайро. Има още една версия-за Израел-но тази следа бе започната след заплахи от Тел Авив, че Египет ще е втори Ливан, заради религиозните сблъсъци и това можело да се използва. Не искам да кажа нищо, просто мнение,тъй като следя трите основни версии за атентата.

 5. Къде се намират църквите? Нека помолят САЩ за съдействие — имат сателитни аудио и видео архиви за по-важните места в страната.

 6. Извинявам се за разпиляването.

  Не знам, вероятно е твърде рано да се каже. “Кандидати за слава” има много. Може изобщо да не е салафитска групировка, може да е правителствена поръчка. Все пак коптите са много задружно общество и трън в очите на Кайро. Реакциите на повечето хора обаче бяха на място, евалата.

  Преди няколко месеца една западноевропейска туристка беше нападната от акула. Жената е решила да поплува от плажа на Александрия. Това беше голям удар за египетски туризъм. Властта официално лансира версията, че генно-модифицирани и електронно контролирани супер-акули, дресирани да убиват неевреи са разработени в секретен център в Израел. Толкова за “израелската версия”. 🙂

 7. Бих се съгласил с теб,ако нямаше и връзки,които сочат Мосад. Между другото за акулата никой не вярваше на властта какво казва-това са глупости. Не съм привърженик на конспиративните теории и затова не можем да пропуснем някои факти. Заплахи за “втори Ливан”, разкритият наскоро шпионски скандал,който засегна Сирия,Египет и Ливан,свързан с агенти на Мосад-предполагам,че си следил новините.Пък и не за първи път са организирани експлозии в Кайро, Дамаск и Бейрут-миналият век е пълен с такива случаи.

  Тази версия не съм я писал в постинга,нарочно, защото главната версия е участие на терористична клетка. Атентатът предизвика много въпросителни, включително и участие на режима, поради тревожни факти около колите, участвали в атентата. Тепърва ще се разбира какво е станало, но идеята за Мосад вече не се обсъжда, като възможна.

 8. По принцип логика за израелско нападение може да се намери във всичко – покушението на Кенеди, 9/11, взривовете в Мадрид и Лондон. Ако човек търси много нещо, то ще го вижда по-често (със сини очила светът би изглеждал…син). 🙂 Че в Египет има потенциал са етнически и религиозен конфликт – има. Има и в Иран, има в Ирак (където е не само потенциал, ами гражданска война).

  Единствеия въпрос, който трябва да си зададем е накъде бутат подобни атентати египетската държава и общество? Каква ще е ответната реакция и кой как ще възползва от вълненията? В повечето случаи “израелската връзка” е добър претекст за властите да си правят каквото искат. Египетското правителство често бива наричано слуга на ционистите и кръстоносците (кажи-речи означава САЩ), като една от причините е позицията на Кайро спрямо Тел Авив и мирния договор. Това коства главата на Ануар Садат преди 30 години. Египет е на прага на ислямизацията – властта е светска, всеобхватна, но призрака на ислямизма не е така добре изритан, както в Сирия и Ирак (по времето на Саддам). Няма сценарий, в който подобни атентати да са изгодни на Израел, САЩ или Запада. Същото не може да се каже за Иран, просто така е наредена шахматната дъска.

  Не съм изтъкнат експерт и не мога да се наема да отговоря на въпроса “какъв е лекът за болестта, от която страда Египет?”. Имам чувството, че всеки политически, административен и социален ход би бил негативен, страната е в изключително гаден исторически период. Не знам как ще я бъде, но оправия не се вижда на хоризонта.

 9. Бернард прекаляваш с изопачаване на думите ми. Имаше три версии, които споделих. Явно е,че се обсъжда само една- за джихадисти.

 10. Не, явно стана объркване. Нямах предвид теб, а пресата в арабските страни, която по принцип е най-антисемитската (по-точно анти-еврейската) в света.

 11. Светът няма нужда от това. Това вече се е случвало на много други места и нищо добро не е произтекло от него.
  Светът се управлява от малоумници!!!

Comments are closed.