Още линкове за бунта в Тунис (+видео за безработицата там)

Image:World_Map_Blank.svg remade to look as-_-...
Image via Wikipedia

Диктаторското управление на Зин ал Абидин бен Али е в сериозна опасност, след като протестите и днес не спряха. Да се надяваме, че няма да спрат скоро, за да покажат на света, че Тунис не е един плаж с хубави сини прозорци и бели къщи, а страна, в която младите, образовани хора са в голям процент безработни (гледайте видеото по-долу, за да научите повече).

В статията си “Защо не вярвам в свободата в Интернет”, Джилиън Йорк показва някои данни за интернет достъпа в Тунис. Положение е много по-зле от която и да е друга арабска страна-така например, Сирия се е смъкнала на 5-то място от трето, за сметка на Тунис, който е на 4-то място в топ 10 страни с интернет цензура.

(може да видите данни в сайта Heredict, който показва недостъпните сайтове в отделни страни)

В същото време, образът на Тунис е добра обработен – представяна като стабилна икономика, развита държава, може би единствената в района на Северна Африка и др. За страната и режимът не се говори нищо лошо, както става това за Сирия, Египет, Либия, С. Арабия и др. По световните медии, дори у нас, единственото, с което свързваме северноафриканската страна са туристическите дестинации, хотели и плаж.

Тунис е на път да “зарази” целия арабски свят или най-малкото страните около себе си с бунтовен дух. Всичко това много вдъхновява младите, твърди в своята статия “Вдъхновяващото въстание в Тунис”, авторът от Guardian Несрин Малик.

Видео, което показва добре нивото на безработица в Тунис и проблемите там.

Enhanced by Zemanta

Comments are closed.