Почина тунизиецът, започнал бунта в Тунис. Кибератаки удариха правителствени сайтове

Мохамед Буазизи, безработният мъж, който се самозапали в Тунис през миналия месец и предизвика вълна от антиправителствени протести в цялата страна, е починал от раните си през нощта, съобщава сайтът nawaat.

Неговите действия на 17 срещу 18 декември, бяха разглеждани като олицетворение на тежкото положение на безработните в Тунис -особено младите – и протестите се насочиха главно към президента Бен Али, които продължават досега. Национална стачка ще има и днес.

Междувременно група, известна като Anonymous твърди, че са започнали успешни кибератаки срещу различни сайтове, свързани с властта в Тунис, с което изразяват съпричастие към бунта. Сайтът Tech Herald съобщава, че:

В този момент няколко тунизийски правителствени сайта са премахнати напълно или са силно ограничени заради DDoS атаки. Включени в списъка с цели са pm.gov.tn, rcd.tn, benali.tn, carthage.tn, bvmt.com.tn и ministeres.tn. Освен, че е ударен, домейнът на министър-председателят е оставен онлайн с послание от анонимната хакерска група.

Повечето от участниците в Anonymous казват, че са от Тунис. Повечето ударени сайтове изглеждаха така, така и така.

Comments are closed.