Протести в Египет бяха проведени в Александрия и Кайро

Вчера беше ден за протести в Египет, като много християни излязоха по улиците на Александрия и Кайро. Ядосаните на режима граждани нападнаха в скандиранията си Хосни Мубарак, като го оприличиха като враг на Църквата. Свещениците опитват да спрат протестиращите още от началото на протестите, но все пак тълпата се оказа по-силна, както и огорчението от случващата се криза в Египет след атентата в Александрия. В интернет има доста видео клипове, както и снимки, от проведените протести. Ето един клип от вчера, който проследява протест, преминал пред Министерство на външните работи и сградата на националната телевизия.

Въпреки обичайната бурна реакция на силите за сигурност, когато става дума за протести, повечето демонстрации преминаха без полицейско присъствие. Няма съмнение, че режимът иска гражданите да изразят гнева си, за да могат да ги контролират по-късно. Приказката “нека крещят, докато не се уморят” важи с пълна сила в случая.

Още едно видео, този път от The Daily News Egypt:

Надявам се, че гневът няма да избие към други висини, а хората да се успокоят и да намерят общо решение, защото и без това в Египет всичко се тресе. А една политическа криза в страната ще повлияе на всички наоколо. Още повече, че тунизийският бунт вдъхновява вече все повече араби.

Comments are closed.