Затъмнение за Унгария

На 21 декември управляващата партия в Унгария –  Fidesz прие нов медиен закон, застрашаващ свободата в Интернет и медиите. Той съдържа някои от най-репресивните и недемократични мерки в Европа – политически контрол върху съдържанието в пресата, телевизията, радиото и Интернет. Всички медии, включително в Интернет ще трябва да бъдат регистрирани от държавата, а лицензите им могат да бъдат отнемани по политически съображения. Законът дава право на държавата да филтрира съдържанието както на унгарски сайтове, така и на чужди сайтове, достъпни в Унгария.

Критериите за спиране на медии са широки и двусмислени: “запазване на обществения ред”; “осигуряване на баланс”; “осигуряване на подходяща информация за обществените дела”.

Законът също така премахва ограниченията за медийните монополи, което застрашава плурализма на медиите и разнообразието на информация.

В солидарност към свободата на информация, ние подкрепяме инициативата “Затъмнение за Унгария”. Нека повече хора разберат какво си позволяват нашите “представители” във властта.

Comments are closed.