Затъмнение за Унгария

На 21 декември управляващата партия в Унгария –  Fidesz прие нов медиен закон, застрашаващ свободата в Интернет и медиите. Той съдържа някои от най-репресивните и недемократични мерки в Европа – политически контрол върху съдържанието в пресата, телевизията, радиото и Интернет. Всички медии, включително в Интернет ще трябва да бъдат регистрирани от държавата, а лицензите им могат да бъдат отнемани по политически съображения. Законът дава право на държавата да филтрира съдържанието както на унгарски сайтове, така и на чужди сайтове, достъпни в Унгария.

Критериите за спиране на медии са широки и двусмислени: “запазване на обществения ред”; “осигуряване на баланс”; “осигуряване на подходяща информация за обществените дела”.

Законът също така премахва ограниченията за медийните монополи, което застрашава плурализма на медиите и разнообразието на информация.

В солидарност към свободата на информация, ние подкрепяме инициативата “Затъмнение за Унгария”. Нека повече хора разберат какво си позволяват нашите “представители” във властта.

One Reply to “Затъмнение за Унгария”

  1. Мисля, че нормите ще спомогнат за утвърждаване на независимостта и чистотата на унгарския народ. Това е суверенно решение на държавниците им, не можем да се месим.

Comments are closed.